Tökéletesen váratlanul már megint összeomlott a magyarországi egészségügy

Tökéletesen váratlanul már megint összeomlott a magyarországi egészségügy

Tökéletesen váratlanul már megint összeomlott a magyarországi egészségügy

Másfél év alatt már negyedszer. Pedig előbb orvostanhallgatókat vezényelt a kórházakba Kásler miniszter. Azután katonákat Pintér miniszter. Azonban váratlanul kiderült, hogy se operálni nem tudnak, se altatni.

Ezt senki nem láthatta előre. Ezért le kellett mondani a halasztható műtéteket. Másfél év alatt immár harmadszor állt le a csaknem komplett egészségügy Magyarországon.

Van itt ez a világjárvány jellegű dolog, de az Orbán-kormányt már negyedszer éri tökéletesen váratlanul. A helyzet kezelésére egyedül

a valóság totális tagadásának eszközét látják bevethetőnek.

  • Tavaly ősszel Orbán Viktor még azt ígérte, hogy “a védekezés sikerességét emberéletekben fogják mérni”, és “mindenkit (de tényleg mindenkit!) meggyógyítanak, aki elkapja a betegséget”. Több mint 30 ezren nem tartoztak a mindenkibe, mert volt képük belehalni a járványba.
  • Annak ellenére, hogy mint Kásler idén márciusban bejelentette, “a magyar egészségügy meg se rendült”. Miközben hónapok óta nem látták le feladatukat a kórházak, csak a járvánnyal tudtak törődni. Azt is olyan sikerrel, hogy például a lélegeztetőgépen lévők 85-90%-a halt meg.
  • Népességarányosan akkor Magyarországon haltak meg a legtöbben a Covidba a kormány által is használt metodika szerint. Erre úgy reagáltak, hogy elvetették az addigi statisztikai módszert, és arra hivatkoztak, hogy a többlethalálozás számít.
  • A problémát megpróbálták rátolni Brüsszelre, mondván, késve küldik a vakcinákat. (Miközben azokat nem “Brüsszel” küldte, hanem a gyógyszergyártók, és jellemzően időben. Az EU csak a szerződést kötötte meg, és egyenlő elosztásra ügyelt.)
  • Amikor viszont – a II. negyedévtől – lett elég vakcina, akkor nem az Uniónak mondtak köszönetet, hanem Moszkvának és Pekingnek, mintha nem a Pfizer/BionThech hanem a Gamaleja és a Sinopharm oldotta volna meg a járványproblémát.

Tele is plakátolták az országot azzal, hogy az oltás működik, és Orbán még november elején a nyugdíjasoknak küldött levelében is megveregette saját vállát, hogy

“sikerült megfékezni a vírust”.

Miközben már javában ívelt felfelé a 4. járványhullám, és neki kellett a legjobban tudnia, hogy az oltások hatóideje korlátos. Legalábbis elvileg, mert július végén erre hivatkozva tették lehetővé a 3. ismétlő oltás felvételét. (A valós ok sokkal inkább a 50 fölöttieknek beadott 600 ezer Sinopharm hatástalanságának elleplezése lehetett.)

Az elsők között komoly mértékben, minőségi vakcinával átoltott Izrael adatai valóban azt mutatták már a nyáron, hogy még a Comirnaty is elveszíti a hatásosságnak jórészét 4-6 hónap után. Ezért már annak sincs jelentősége, hogy Magyarországon az átoltottság soha nem érte el a népesség kétharmadát és a 6 millió embert sem, meg hogy rossz minőségű vagy rossz korosztálynak beadott vakcinával oltottak.

Még a jó vakcina se immunizál már, ha félévnél régebben adták be.

És ezt hónapok óta lehet tudni. Nemcsak a kormánynak, de bárki érdeklődőnek. De mintha pont a kormány nem tudta volna, vagy nem érdeklődött volna efelől.

Orbán vírusfékező leveléből is úgy tűnik, tényleg váratlanul érte őket, és csak most kezdenek rájönni arra, hogy bár az oltás valóban működik, de csak akkor, ha boostolják.

Ennek megfelelően a (lehetőségekhez képest) valóban védettek száma ma Magyarországon nem éri el a másfélmilliót sem(!), a többiek teljesen kitettek a járványnak. Innen nézve senkit nem kellene, hogy meglepjen, hogy

  • exponenciálisan nőt a fertőzöttek,
  • a megbetegedettek,
  • a kórházba kerülők,
  • az intenzíven ápoltak,
  • a lelégeztetőgépen lévők
  • és a Covid-halottak száma is.

Magyarország pont ugyanolyan helyzeten van, mint tavaly ilyenkor vagy idén tavasszal. Másfélmillió ember ugyan védett, de nincs távolságtartás, maszk is csak a tömegközlekedésben, működnek az iskolák. Eközben a kormány tolja el magától a problémát,

nincs érdemi oltási kampány, falvakat járó oltóbuszok, városok főterére kitelepült oltópontok, mert esetleg még megharagudnának az oltásellenesek és a vírustagadók.

A kormánypropaganda többszáz orgánuma csak mellékesen, kishírben, hajtás alatt foglalkozik a témával, mintha nem a járvány volna Magyarország pillanatnyilag elsőszámú problémája.

Cili néni is totálisan eltűnt – küszöb alatt akarják tartatni a problémát, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

Szó sincs kríziskommunikációról, a pánikot – és a kormány impotenciájának kiderülését – mindenekfelett el akarják kerülni. Miközben ennek éppen az ellenkezője volna célravezető: beengedni a sajtó az intenzívre, hogy ha a tények nem is, hátha a képek és a látvány meggyőzi az embereket arról, hogy a vírus létezik, és a (félévnél nem régebben beadott) oltás hatékony.

Ennek eredménye újabb 10 ezrek halála lesz, valamint az egészségügy összeomlása, a halasztható műtétek lemondása.

Az eddig 31 ezer halott mellett azok nem is szerepelnek a statisztikában, akik hétköznapi, békebeli betegségük ellátatlansága miatt haltak meg.

Eközben a kormánypártok legnagyobb problémája, hogy lehessen népszavazni a választás napján is. Úgymond költségkímélési okokból. Mintha ma Magyarországon bárki is azt akarná, hogy engedélyezzék a kiskorúak nemátalakító műtétéjét.

A dolog már csak azért is teljesen tét nélküli, mert ez eddig sem volt lehetséges, nincs politikai akarat ennek megváltoztatására, valamint ha mégis volna, akkor sem volna lehetséges, mert éppen

minden műtétet elhalasztanak az egészségügy totális összeomlása miatt.

Facebook Comments