Nem múlik Orbán szerelme Trump iránt, de az nem adja be a derekát

Nem múlik Orbán szerelme Trump iránt, de az nem adja be a derekát

Nem múlik Orbán szerelme Trump iránt, de az nem adja be a derekát

Így követi a világsajtó a B1 blogot. Már bő 2 hete megírtuk, hogy Orbán Donald Trumpot próbálja Magyarországra csábítani, hogy a bukott amerikai elnök kampányoljon neki az újraválasztásért.

A Guardian most ez megerősítette. A brit lapnak egy magyar kormányzati forrás árulta el, hogy a Fidesz nagyon szeretné, ha Trump márciusban Budapestre jönne.

A populista amerikai politikus a Guardian forrása szerint nem adott választ, ami egyfelől egy tapintatos és visszafogott elutasítást jelent, de az Orbán-kormányban és a Fideszben ennek dacára azt remélik, nem kizárt, hogy majd egyszer mégis igent mond.

Orbán az elmúlt háromnegyed évben minden követ megmozgatott annak érdekében, hagy maga mellé állítsa Trumpot:

  • 2021 nyarán több republikánus és altright potentátot hozatott Magyarországra, hogy felhívja magára Trump figyelmét.
  • Köztük a Fox News tévését, Tucker Carlsont, akinek műsorai maghatározók a volt elnök számára.
  • Szeptemberben idecsábította a volt alelnök Mike Pence-t,. (De ez éppen nem szolgálta a célt: Trump szerint Pence-nek diszkvalifikálni kellett volna a szerinte vitatott államok szavazatait, és akkor ő maradt volna az elnök. Pence ezt nem tette meg, ezért korábbi főnöke szemében áruló lett.)
  • Orbán ezután megvette a CPAC nevű republikánus konferencia franchise-át, hogy egy amerikai rendezvényre jöhessen Trump Pestre. (Mint írtuk, ez nem az “igazi” CPAC, csak egy külföldre szánt filiáléja.)
  • A Trump-stáb bő egy hónapja egy közleménnyel próbálta rövidre zárni az ügyet, amelyben nagyrabecsüléséről biztosítja Orbánt, de szót sem ejt a meghívásról. Pláne nem, hogy Magyarországra jönne.
  • A Fidesz-vezér azonban nem törődött bele az elutasításba. 3 hete telefonon is zaklatta Trumpot, aki azonban akkor sem fogadta el a meghívást.

Azonban még ezzel sem volt vége. Január végén rávették Carlsont, hogy ismét vágjon össze egy 25 perces filmet Orbán antiliberális paradicsomáról, hátha a közismerten olvasási nehézségekkel küzdő exelnökre a mozgóképpel nagyobb nyomást lehet gyakorolni.

De egyelőre zéró siker. A helyzet erőst emlékeztet Trump regnálásának idejére, amikor Orbán egyenesen elnöki tanácsadónak vizionálta magát. Lobbistákat fizetett azért, és a washingtoni magyar nagykövetnek is feldatul szabta, hogy hozzon össze egy találkozót a PotUS-szal.

A nagykövetet ki is rúgta, mert nem sikerült.

Voltaképpen a CEU is ennek esett áldozatul. Első körben nem elűzni akarták Magyarországról, hanem azt elérni, hogy lobbizzanak egy Trump-Orbán találkozóért, mert a fideszes diplomácia nem értesült róla, hogy az oktatás az Államokban nem szövetségi – és ezzel nem elnöki – hatáskör.

Összesen egyszer volt hajlandó fogadni Trump Orbánt (Netanjahut pl. tízszer is), és akkor sem volt eredményes a tárgyalás:

  • Orbán nem csatlakozott a Kína elleni bojkotthoz,
  • Trump nem volt hajlandó nyomást gyakorolni Norvégiára a civil pénzek érdekében.

De ez még nem jelentette azt, hogy Orbán letett volna arról, hogy imponáljon az amerikai populistának. Erre utal az is, hogy kerül, amibe kerül, elhozná a kampányba.

A Guardian-cikk is ebbe a sorba illik. Tudatosan szivárogtatták ki a meghívását tényét, bármennyire szokatlan és illetlen ez a diplomáciában, hogy felhívják a dologra a világsajtó – és a Fox – figyelmét, hátha a nemzetközi érdeklődés ráveszi Trumpot a az óceán átrepülésére.

Korábbi cikkünkben több lehetséges okot is megemlítettünk, amiért nem enged Trump Orbán zaklatásának. Ezek közé tartozik a Fidesz-politikus nemzetközi jelentéktelensége, Pence tavaly szeptemberi meghívása és a Kína-ügyi szembenállás is.

A Guardiannak egy névtelen Trump-stábtag viszont azt mondta, az elutasításnak járványügyi okai vannak: a volt elnök fél a megfertőződéstől, ezért nem szívesen utazik, pláne nem külföldre.

Ami persze lehet egy udvarias, Orbán arcát menteni szándékozó hazugság is.

  • Tekintve, hogy a finoman szólva is ellentmondásos megítélésű amerikai politikus másfél éve különösebb gond nélkül esett át a Covidon.
  • Ráadásul ő volt az az elnök, aki rászabadította a járványt az országára, és még 2020 áprilisában is azt állította, az nem jelent semmiféle veszélyt Amerikára. Még annyit se, mint a szezonális influenza.

Most meg már ott tart, hogy erre hivatkozik, amikor elutasítja Orbán rajongását.

Facebook Comments