Futva távolodunk Európától

Futva távolodunk Európától

Futva távolodunk Európától

18 év. Pontosan ennyi ideje tagja Magyarország az Európai Uniónak. Ennyi idő alatt rengeteg minden történt – bár hogy it fogunk most, 18 évvel később tartani, azt a csatlakozás örömteli pillanataiban senki nem gondolta volna.

Az évfordulóról egész napos rendezvénysorozattal emlékezett meg az Európa Pont és az Európai Bizottság magyarországi képviselete. A budapesti Szabadság téren két színpad is várta az érdeklődőket: az egyiken gyerekprogramok zajlottak, míg a másikon a felnőtt érdeklődőknek szóló programelemek váltották egymást. Az eseményen a szervezők több formában is kifejezték a szolidaritásukat a megtámadott Ukrajna felé: a látható feliratokon kívül a nagyszínpadon ukrán művészek is kaptak fellépési lehetőséget.

Ennyit a látszatról – mert a valóság valami egészen más.

Az ünnepi rendezvényen a hivatalos programban résztvevőként megjelölt Deutsch Tamás, maga is EP-képviselő, a rendezvény reggelén egy rádióinterjúban nemes egyszerűséggel hazájuk ellen áskálódóknak nevezte az Európa Parlamentben dolgozó magyar kollégáit. Kiemelte, hogy vannak, akik Brüsszel, és nem a magyarok oldalán állnak. Majd néhány óra múlva megjelent egy olyan rendezvényen, amely azokat az értékeket hivatott képviselni, amelyek ellen nem sokkal azelőtt felszólalt. Szerencsére, mivel már rég nincsen sajtószabadság, nyilatkozata a saját közönségén kívül nem sokakat ért el – de ezzel együtt is vet fel kérdéseket, már ami a következetesen képviselt értékrendet illeti.

Itt talán érdemes felidézni a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatát is, amelyben büszkén kijelentette: a magyarországi jobboldal olyan szellemi muníciót képvisel, hogy akár két-három komplett kormányt is ki lehetne alakítani belőle kapásból. Vajon az EP-be küldött kiválóságainkhoz (lsd mint fent) képest hová lövi be a szintet országunk vezetése?

Az Európa-nap nevet viselő rendezvény kiemelt programja volt a 18 km-es futóverseny – minden EU-ban töltött évünket egy kilométer jelképezte. Az útvonal mentén táblák jelezték, melyek voltak a legfigyelemreméltóbb fejlesztések az elmúlt 18 évben, amelyek fiatalokhoz kapcsolódnak. A témaválasztás egyben azt is jelzi, hogy 2022 az ifjúság éve lesz az Európai Unióban. Szép és méltó kezdeményezés, és a fiatalokra bőven ráfér az odafigyelés és a támogatás. Különösen ebben az országban, amelynek ez a futóverseny akár jelképe is lehetne: 18 év után futva távolodunk azoktól az európai értékektől, amelyekért annak idején csatlakoztunk az Unióhoz.

Facebook Comments