Nagy győzelemként értékeli a kormány a budapesti 17-1-es vereséget

Nagy győzelemként értékeli a kormány a budapesti 17-1-es vereséget

Nagy győzelemként értékeli a kormány a budapesti 17-1-es vereséget

Most nem arról van szó, hogy szükség van-e kulturális intézményfejlesztésre Magyarországon vagy Budapesten. Nem is arról, hogy betonba (értsd: Orbán-közeli építési nagyvállalkozó oligarchák pénztárcájába) kell-e önteni az ország összes pénzét. Még csak nem is arról, hogy ténylegesen és teljesen le kell-e betonozni a főváros belső területeinek egyetlen nagyobb zöldfelületét.

Hanem a valóság totális tagadásáról.

Azt mondja a minden rezsimet lelkesen és szervilisen kiszolgáló Baán László miniszteri biztos a hvg-nek, hogy a Liget-projekt sorsa politikai értelemben eldőlt, mert áprilisban egyértelmű felhatalmazást kapott a NER, hogy folytassa a Városliget lebetonozását:

A Liget-projekt meccs politikai értelemben eldőlt.  (…) A Liget-projekt kapcsán évek óta zajló politikai vitáról a miniszterelnök még a választások előtt, ez év januárjában, a Magyar Zene Háza megnyitóján azt mondta, hogy ennek a kormány és főváros közötti vitának a végére az áprilisi választások fognak pontot tenni, az fog dönteni a Liget-projekt sorsáról is. Nos, az eredmény meglehetősen egyértelmű volt.

És valóban. Tényleg úgy tűnik, hogy az eredmény meglehetősen egyértelmű volt. Miközben a hvg újságírója szerint az emberek áprilisban nem a Városligetről döntöttek, Baán – Orbánra hivatkozva – ragaszkodott hozzá, hogy dehogynem. És a nemzetvezető már 2019-ben beszélt arról, hogy a budapestiek dönthetnek a projekt folytatásáról:

nem fogunk olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő, se 2023-as atlétikai világbajnokság.

Ha pedig így van, akkor döntöttek is: 17 az 1-hez leszavazták.

  • Miközben 2010-ben a Fidesz-KDNP a 32 akkor egyéni országgyűlési választókerületből 30-at nyert meg. A körzetek átalakítása-összevonása után 1-17 lett volna az eredmény az ellenzéknek.
  • 2014-ben viszont már az ellenzék nyert 10-8-ra Budapesten.
  • 2018-ben külön indulva is 12-6-ra verték a Fideszt.
  • 2022-ben pedig 17-1-re söpörte le a fővárosi nép a NER-t.

Amit a kormánypropaganda úgy értékelt, hogy a fővárosban fej-fej mellett van a kormány és az ellenzék. Orbán szerint a budapestiek ezzel igent mondtak a politikájára, sőt, azt mondták, “még, még, még”. Baán szerint pedig ezzel nagy legitimitást kapott a projektje.

Vajon mennyire kell ostobának lenni ahhoz, hogy a 17-1-es vereségbe valaki győzelmet lásson bele?

Facebook Comments