A magyarok elégedettebbek, mint valaha – állítja egy kormányközeli kutatóintézet

A magyarok elégedettebbek, mint valaha – állítja egy kormányközeli kutatóintézet

A magyarok elégedettebbek, mint valaha – állítja egy kormányközeli kutatóintézet

Nagyon megnyugtató tudni, hogy ugyan fejlesztésekre, fűtésre és világításra már nincs pénz, de az Igazán Fontos Dolgokra mindig akad. S mi vajon az élet értelme, ha nem a boldogság elérése? Azok például biztosan maradéktalanul boldogok, akik szemmel láható összegeket tehettek zsebre a Kopp Mária Intézet két éven át tartó közérzetkutatása során, majd erre műhelykonferenciát is szervezhettek, ahol egy nagyon jó közérzetű helyettes államtitkár is elismerő beszédet mondott.

A vizsgálat 2020. novembere és 2022. szeptembere között zajlott, és azt igyekezett feltárni, hogy érzik magukat a magyarok: mennyire elégedettek az életükkel, mennyire gondolják biztonságosnak és stabilnak a helyzetüket, és boldognak vallják-e magukat. Ha Önt véletlenül senki nem kérdezte meg erről, pedig szívesen, de igazán alaposan elmondta volna, akkor ez csak azért történhetett, mert nem tartozik a szerencsés ezer kiválasztott közé – akik mind remekül érzik magukat, az eredmények legalábbis ezt mutatják.

A magyarok elégedettség-érzete egy tízes skálán átlagosan 7,4 a kutatást végzők szerint.

Az egészen meglepő eredményt kétkedve fogadók esetleg közbevethetik, hogy de hát épp ekkor volt egy világjárvány, egy egészen közeli háború, klímaválság és gazdasági válság. Ez az intézet munkatársainak is feltűnhetett, ezért a konferencián a kutatást ismertető munkatársak nem győzték hangsúlyozni: hát épp ez bizonyítja, hogy nálunk élnek a legoptimistább emberek, hiszen MINDENNEK ELLENÉRE ilyen remek eredmény született! És még akkor mi lett volna, ha tényleg rendben lenne minden!

Az intézet munkatársai megtalálták azt is, mi a magyarok boldogságának kulcsa: természetesen a családi élet, és ezt maximálisan támogató kormányunk a háttérben. A vizsgált időszakot részleteiben nézve ugyanis jól látszik, hogy a nép akkor volt a legboldogabb, amikor bejelentették a családok személyi jövedelemadó-visszatérítését, valamint a 13. havi nyugdíjat, és csak akkor bizonytalanodott el kissé és esett vissza a közérzetmutató 6,1-re, amikor a járvány legpusztítóbb, harmadik hulláma söpört végig az országon 2021 elején. A legboldogabbak pedig mindvégig azok voltak, akik 18 év alatti gyermeket nevelnek. Így – hangzott a végkövetkeztetés – a kiskorú gyermek valódi boldogságforrás. Elfogulatlan és váratlan vélemény egy olyan kuatóintézettől, amely kimondottan a népességnövekedés támogatására jött létre.

A kutatási összefoglalót bárki, elolvashatja, aki egy kis örömre vágyik, ha ide kattint. Az, hogy egy közel két éves, reprezentatívnak mondott kutatás eredményeképp egy húszoldalas füzetke születik végeredményként, tulajdonképpen rendkívül környezetbarát dolog – minek annyi papírt pazarolni, villanyt égetni, kávét főzni, mikor egy nap alatt összehozható egy ilyen csinos kis összegzés, és a propagandára szánt milliók így is, úgy is megérkeznek? Nem csoda, hogy a magyarok elégedettek: hát van ennél csodálatosabb hely a Földön?

Facebook Comments