Orbán már 2007-ben látta jövőt, és meg is csinálta

Orbán már 2007-ben látta jövőt, és meg is csinálta

Orbán már 2007-ben látta jövőt, és meg is csinálta

16 és fél éve ezelőtti, március 15-ei beszédét igen érdekes olvasni a mából visszatekintve újraolvasni/újranézni. Úgy hangzik, mintha az akkori kormányt vádolná, de ma már úgy néz ki, mint egy cselekvési terv.

Voltaképpen kormányprogramot hirdetett. Azt mondta például, hogy

“Újra és újra emlékeztetünk kell minden magyar embert: mindazért, ami ma történik velünk, a válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős.”

  • Utcai zavargások nincsenek, de rendőri brutális ennek ellenére van. Elég csak a diáktüntetések szétverésére emlékezni.
  • Pénzbehajtás is van, csak a forgalmi adó emelésével kiszervezték a kiskereskedelmi láncoknak.

Valamint az új arisztokrácia is ténylegesen létezik, sokkal inkább, mint valaha. Orbán 2010-től, de főleg 2015-től, a Simicskával való összekülönbözést követően létrehozta a a NERisztokráciát. Saját oligarcha-klientúra rendszerét, akik a magyar gazdaság mintegy harmadát birtokolják Mészárostól és Tiborcztól Jellineken és Jászain át a lélegeztetőgép- és kínai vakcinabeszerzésben közreműködő puffercégekig.

“Ha nem teszik, amit az elmúlt öt évben tettek, ma Magyarország sikeres, felszabadult és bizakodó ország lenne.”

Nem is az elmúlt 4, hanem inkább 13, de Magyarország egy, a II. világháború, valamint a 60-as, 70-es évek óta nem látott gazdasági konjunktúra hasznát élvezte 2014-19 között. Köszönhetően elsősorban külső hatásoknak, elsősorban az olajár 2014-16-os bezuhanásának, valamint mások még jobban élvezték.

A román GDP például több mint 80%-kal nőtt 201 óta, míg a magyar kevesebb mint 50-nel, de akkor is.

Az elmúlt 3 éveben viszont reálisnak tűnt, bár végül messze nem következett be a Fidesz választási veresége és a hatalomváltás, aminek esélye miatt azonban

ipari mértékre emelték a klientúra, a NERisztokrácia feltőkésítését. Már nem csak a magyar és európai közpénzeket privatizálták, de a szinte teljes felsőoktatást vagy az autópálya-hálózatot is.

“Ma azt mondják a magyar fiataloknak: vesztesek vagytok, fizessetek, vagy menjetek és boldoguljatok máshol.”

700 ezer Magyarországon született él külföldön, ennek legalább fele az elmúlt bő évtized eredménye. És ebben még nincsenek benne azok, akik megtartották az itteni állandó lakcímüket. Főleg amiatt, mert Magyarországon olcsóbb volt az egészségügy igénybevétele. Illetve most is olcsóbb, csak már alig van mit igénybevenni.

A kivándorlás főként – és természetesen – a fiatalok között jelentős. Már nemcsak a leépülő és a Fidesznek kiprivatizált magyarországi felsőoktatás elől menekülnek, de a középiskolát is külföldön kezdik. Minden hatodik magyar gyerek már külföldön születik.

“A vállalkozóknak azt mondják: vesztettetek, fizessetek még több adót, vagy húzzátok le a rolót.”

Az “adócsökkentés kormánya” folyamatosan emeli az adókat. A kis- és középvállalkozások nem tudják kitermelni a költéségeiket. Csődhullám söpör végigi az országon.

“A gazdáknak azt mondják: ne akarjatok ti versenyre kelni a német, francia, de még a szlovák vagy a lengyel gazdákkal sem. Nem kell nektek föld, nem jár nektek semmi, költözzetek munkanélkülinek a városba.”

Gazdák már alig vannak. Köszönhetően elsősorban annak, hogy a NER birtokába került a nagybirtokok és az élelmiszer-felvásárló, -feldolgoz cégek. Akik alacsony beszerzési, magas eladási áron dolgoznak. Egyszerre csődbe küldve az őstermelőt és kifosztva az élelmiszervásárlót.

“A falvak népének azt mondják: ti rossz helyre születtetek, vesztettetek, nem kell nektek iskola, posta, orvosi rendelő, közlekedés.”

  • A falusi posták egy komoly hányadát a Fidesz-kormány 2022-ben záratta be.
  • A MÁV-mellékvonalait 2 hete.
  • És ma hír, hogy Pintér a járóbeteg-ellátás központosítását tervezi. Nem kell tehát orvos minden faluba, és az SZTK-ért is messzebbre kell utazni.

“A dolgozóknak azt mondják: nem kell nektek európai fizetés, jó nektek az éhbér is, jobb ha meghúzzátok magatokat, mert aztán még az sem lesz.”

A magyar bérek vásárlóereje az Európai Unióban a 26. Már Románia is előttünk van, már csak Bulgáriát előzzük meg.

És az Unió messze legmagasabb inflációja miatt Magyarországon tovább csökken a reálbér, ami miatt nő az elvándorlás, ami miatt nő a munkaerőhiány. Különös tekintettel az állami szférára, mint az egészségügy, az oktatás, a rendőrség, a katonaság vagy a posta.

Pintér épp ma jelentette ki, hogy a béreknek az egészségügyben sem kell követni az inflációt, máshol sem teszik. A közszolgáltatások lassan összeomlanak.

“A nyugdíjasoknak azt mondják: hiába építettétek fel az országot, most vesztettetek, fizessetek többet mindenért, és örüljetek, ha nem kopik fel az állatok.”

És valóban. A brutális infláció miatt a nyugdíjasok (is) mindenért többet fizetnek. Különösen az élelmiszerekért, amelyek ára 2 év alatt 60%-kal emelkedett.

“A választópolgároknak azt mondják: vesztesek vagytok. Akkor verünk át titeket, amikor csak akarunk, és ha fel mertek szólalni, akkor szét is veretünk benneteket a ti pénzeteken fenntartott rendőrséggel.”

A rendőri brutalitásról éppen a legfiatalabbak tudnának mesélni: gyerekeket veret a “gyerekvédő kormány”.

A választópolgároknak pedig az tűnhet fel, hogy mindennek az ellenkezője valósult meg, mint amit Orbán ígért tavaly a kampányban.

Megszorítások vannak, inflációnövelő adóemelések, duplájára emelt áram- és hétszeresére emelt gázár. Hiába szavaztak Orbánra tavaly 100 ezrek a Putyin-barátság, és az amiatt remélt “olcsó orosz gáz”, valamint a “rezsicsökkentés” fenntartása érdekében.

“Azt mondják a magyar családoknak: ti még arra is képtelenek vagytok, hogy fenntartsátok Magyarországot, legyetek hálásak, hogy egymillió ázsiait telepítünk az országotokba.”

A magyarországi demográfia a kiszórt a 1000 milliárdok dacára soha nem volt rosszabb állapotban, min Orbán második országlása idején. A születésszám már rendszeresen évi 90 ezer alatt marad. A népesség fogy, annyira kevés, hogy a tavalyi népszámláson megtalált 9,2 millió emberhez egyszerűen hozzáadtak papíron további 400 ezret, hogy mégse tűnjön olyan durvának a helyzet.

A csökkenő születésszám és az elvándorlás mára oda vezetett, hogy a Fidesz idén – nyáron, persze, hogy minél kevesebb embernek tűnjön fel – félmillió(!) – főként ázsiai – vendégmunkás importálásáról fogadott el törvényt.

“Magyarország csak vesztes lehet, csak hátul kulloghat, csak eladósodott, egyik válságból a másikba támolygó, szerencsétlen és gyenge ország lehet, ahol mindent le kell építeni, be kell zárni, fel kell számolni.”

Orbán Magyarországa főleg csak a propagandában első. Többszáz állami beruházást állítottak le, kórházi osztályokat, orvosi rendelőket, iskolákat és postákat zárnak be. Amiben mégis elsők vagyunk, az

  • az Unióban legmagasabb infláció (egyéves bázison több mint 20%, kétévesen 34-35%);
  • a legnagyobb irányadó kamat, jelenleg 15%, ami megfojtja a gazdaságot;
  • a legnagyobb államháztartási hiány: az utóbbi 12 hónapot tekintve 8%.

Az ország pedig recesszióban, a GDP csökken. De hát, mint éppen tőlük tudjuk, nemcsak a negatív növekedés is növekedés,

a kudarc se kudarc, hanem negatív siker.

Klasszikus módszer, hogy vádold meg az ellenfeled/ellenséged azzal, amit te teszel, vagy amit készülsz tenni.

Orbán ebből sportot űz, és mára tökélyre is fejlesztette. 2022-ben mindennel megvádolta Márki-Zayt, amit végül megcsinált. De már 2007-ben is megvádolta azzal Gyurcsányt, amit végül ő maga hajtott végre másfél évtizeddel később.

Facebook Comments