Orbán felkínálta Putyinnak, hogy bevonja a háborúba Magyarországot

Orbán felkínálta Putyinnak, hogy bevonja a háborúba Magyarországot

Orbán felkínálta Putyinnak, hogy bevonja a háborúba Magyarországot

Természetesen Moszkva oldalán.

Eddig az volt, hogy ez két testvérnép háborúja, amiből ki kell maradni. Semlegesnek kell lenni, mert ez “szláv belügy”. Nem szabad még fegyvert szállítani sem, mert azzal csak meghosszabbítják a háborút. Azaz megakadályozzák, hogy Ukrajna elbukjon, kapituláljon és az oroszok elfoglalják.

Most már az van, hogy be kell avatkozni, és ezt Orbán maga mondta ki:

“A szerb elnökkel világossá tettük, hogy ha valaki ugyanazt tenné a déli folyosóval, mint az északival, azt háborús oknak és terrortámadásnak tekintenénk, és azonnal reagálnánk.”

Ti. ha valaki felrobbantaná a Török Áramlat nevű gázvezetéket, akkor azt Orbán és Vucsics háborús okoknak tekintené.

  • Most akkor el lehetne gondolkodni azon, hogy a NATO-tagországokkal körbevett Szerbia mit is tudna tenni.
  • Vagy hogy Magyarország a néhány ezer harcképes katonájával mire volna képes.
  • Mi volna az azonnali reakció? Nem szállítanánk több fegyvert?
  • Nem küldenénk több misebort Ukrajnába?

A kulcsszó azonban itt a valaki. Ha ugyanis valaki megtámadná a Magyarország gázellátását, akkor Orbán azt casus bellinek tekintené – Ukrajnával szemben.

Az ilyen egyértelmű elköteleződéseket mások, felelős, komoly politikusok elkerülni szokták. Orbán ellenben előállítja a kényszerhelyzetet.

Még Tucker Carlsonnak is feltűnt, hogy ez üzenet Moszkvába (amit Orbán természetesen tagadott).

  • Az Északi Áramlat tavaly szeptember végi felrobbantására Berlin racionális visszafogottsággal reagált. Nem lehet tudni ugyanis, hogy ki tette.
  • Most épp az ukránok a leggyanúsabbak, de korábban Amerika volt az (főként az orosz propagandisták számára). De felmerült Varsó érintettsége is.
  • Azonban ugyanúgy lehetettek az oroszok is. Akár Moszkva-párti ukránokon vagy felbérelhető ukrajnai zsoldosokon keresztül.

Az Északi Áramlat ugyanis a felrobbantása idején már nem szállított gázt. A NS2-t a németek az Ukrajna elleni invázió miatt be sem üzemelték, az NS1-et Putyin állította le tavaly júniusban mondvacsinált műszaki okokra hivatkozva.

Moszkva tehát nem veszített volna semmit, ha felrobbantja a vezetékeket. Ellenben éket tud verni Kijev (vagy Washington) és Berlin közé. Lehetőségük is lett volna rá, és nem idegen tőlük a false flag művelet (lásd például a mainilai incidenst 1939-ből).

Oroszország most sem veszítene sokat. Az Európába tartó 4 gázvezetékük közül már csak a legkisebb kapacitású, a Török Áramlat működik. Ez évi kb. 20 milliárd köbmétert tud szállítani, ami elenyésző ahhoz képest, hogy korábban az EU fogyasztásának 40%-a, évi 160-180 milliárd köbméter földgáz jött az oroszoktól.

Putyinnak tehát nem ütközne az érdekeivel, ha felszámolná ezt is. Feltéve, hogy rá tudja fogni Kijevre.

Ezzel éket verhetne egy NATO-tagállam (és emiatt akár a teljes NATO), valamint Ukrajna közé. Megszüntethetné az ukrán ellenállás támogatását, és minimális területi nyereségekkel ugyan, de arcának megmentésével véget tudna vetni a kudarcba fullad inváziónak.

Alig érdemel szót, de nyilvánvalóan nincs igaza Orbánnak, hogy Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút. Nem Kijevben vannak puccskísérletek, hanem Moszkvában. Nem Ukrajna oszlatja fel az elitalakulatát és robbantja fel annak vezetőjét, hanem Oroszország. A “legyőzhetetlen” orosz hadsereg defenzívába szorult, már csak a maradék megszállt területet próbálja megtartani. Az Ukrajna elfoglalásáért, de legalábbis felosztásáért indított invázió brutális csőd.

Moszkva gazdasági kapcsolatai megszakadtak Európával. Már a háború előtt felhalmozott tartalékaik felét felélték. A Gazprom nyeresége a tavalyi tizede. Az oroszok nyakán ott maradt az államot korábban finanszírozni képes évi 100 milliárd köbméternyi gáz. Hszi Csin-ping sem veszi meg tőlük. Csak az európai kapcsolatok normalizálása jelenthet némi reményt, ahhoz azonban a háború bejezése kellene.

  • Aminek az orosz kivonulás a feltétele. Ami viszont Putyin arcvesztésével jár.
  • Hacsak a Nyugat, Európa nem dönt másként, és nem függeszti fel Ukrajna támogatását. Például azért, mert nácik terroristák, és gázvezetéket robbantanak.
  • Orbán casus bellijét alighanem nagy figyelemmel kísérték a Ljubjankán. Ha esetleg nem egyenesen a Dzerzsinszkij térről adták az ukázt.

Putyin látens szövetségese ugyanis nyilvánosan kötelezte el magát, amiből már nem tud egyszerűen kihátrálni. Moszkvának most nincs más dolga, mint ürügyet szolgáltatni a konfliktusra.

Lehetőségük éppen van rá. Hozzáférnek a javarészt a Fekete-tenger alatt húzódó vezetékhez. Keresniük sem kell: ők az egyetlenek, akik tudják pontosan, hol van.

Olyan ez, mint a rahói incidens vagy Kassa bombázása volt 1941-ben. Azóta sem lehet pontosan tudni, hogy ki követte el őket. Akkor még kevésbé lehetett. Sőt, a korabeli döntéshozók maguk is német (vagy román) közreműködést gyanítottak, de Horthy és Bárdossy is az ország érdekével egyezőnek gondolta a Szovjetunió megtámadását, ezért kihasználták az ürügyet és deklarálták a hadiállapot beálltát.

Ezúttal épp ellenkezőleg, az oroszok melletti kiállást tartja Orbán az ország érdekének. Ezért előre(!) közli, hogy ha valaki felrobbantja a gázvezetéket, akkor az csak Ukrajna lehet, és beáll a hadiállapot.

És ennek a helyzetnek az előállítására a Ljubljankának nincs másra szüksége, mint valami vacak hajóra, néhány katonai búvárra, meg egy kevés plasztikra.

Orbán most mutatta meg nekik az utat.

Ennek következményei egyszerűen beláthatatlanok. Ukrajna dandárokat volna kénytelen a nyugati határára diszlokálni (ami természetesen orosz érdek). Ha összetűzésre kerülne sor, a harcedzett, feltöltött és jól felszerelt ukrán hadsereg nyilvánvalóan elsöpörné a rosszul felszerelt, súlyos létszámhiánnyal küzdő, harci tapasztalat nélküli és – ismeretlen okból – éppen lefejezett magyar haderőt.

A Fidesz elnök mindent, de szó szerint mindet megcsinált, amivel az ellenzéket vádolta a tavalyi választási kampányban.

De legalább háborúba nem mentünk. Mondjuk egyetlen másik európai ország sem. Ráadásul máshol rendeleti kormányzás sincs bevezetve háborús vészhelyzet címén.

És most Orbán nyakunkra hozná a háborút is, egyértelműen megjelölve, milyen helyzetben állna be a hadiállapot Ukrajnával.

Ennyit a kimaradásáról, meg a Fidesz békepártiságáról: a NER háborúba menne.

Érte nem volna kár, de visz magával bennünket is.

Facebook Comments