Orbáni rezsicsökkentés: a világpiaci ár 7,5-szerését fizeti a magyarok harmada

Orbáni rezsicsökkentés: a világpiaci ár 7,5-szerését fizeti a magyarok harmada

Orbáni rezsicsökkentés: a világpiaci ár 7,5-szerését fizeti a magyarok harmada

Megint bezuhant a földgáz ára a hollandiai tőzsdén. Egy hét alatt 33 euróról 26-re esett le a magawattóránkénti ár:

Pedig június közepén még az 50 eurót közelítette, amikor Nyugat-Európa elkezdte tölteni a tárolóit. Putyin meg a kezét dörzsölni. De azután az ár visszacsökkent 33-35 euró környékére. Mostanra pedig 25-26 €/MWh, ami kétéves mélypont.

Pedig Orbán Viktor februárban elmondta, hogy

világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szinthez. A gáz ára az európai gáztározók föltöltése után is a háború előtti árak háromszorosa maradt. A brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak. 

Legfeljebb számára vált világossá, mert míg Putyin rablóháborúja előtt 80, magyar csatlósa beszédének idején 50 euró volt a 1 megawattóra ára Rotterdamban.

Azóta pedig megfeleződött.

  • A 2022. augusztus 26-ai 340 €/MWh-s csúcshoz képest kevesebb mint tizedére csökkent.
  • De 85%-os a zuhanás ahhoz képest is, amikor tavaly nyáron – szinte pontosan egy éve – hétszeresére emelték a gázárat az átlagfogyasztás fölött, azaz a háztartások mintegy harmadának.

A rezsicsökkentés megvédésének legnagyobb dicsőségre. Nem árt persze eszünkbe idézni, hogy

  1. Rezsicsökkentés – legalábbis a gázra – soha nem létezett.
  2. Helyette gázár-befagyasztás volt 2012. 12. 31-ei áron.
  3. A világpiaci ár azonban 2012-22 között jellemzően ez alatt tartózkodott: a kormány nemhogy támogatta volna, de lehúzta a lakosságot.
  4. Magyarország azért fizetett ilyen sokat, mert a nagytudású Szjjártó – Orbántól nyilván nem függetlenül – hosszútávú szerződést írt alá Moszkvában csúsztatott hónapos áron, mindenféle diszkont nélkül.

Szóval, lófax volt itt, művész úr, nem rezsicsökkentés.

Amiből aztán kifejezett rezsinövelés lett a lakosság harmadának, a falusi-kisvárosi családi házak lakóinak. Az előző télen csak úgy dőltek a 300 ezres óriásszámlák.

A tőzsdei ár mozgása az elmúlt 12 hónapban

A 26 eurós tőzsdei ár 375 forintos euróval számolva pillanatnyilag azt jelenti, hogy szó sincs semmiféle rezsicsökkentésről.

A háztartások kétharmada pontosan a világpiaci árat fizeti. Egyharmada meg a hét és félszeresét.

Kell a pénz Orbánéknak, hogy elkerüljék az államcsődöt. És akkor a nemzetvezető Havasi nevű tisztiszolgája az aktuális kormányülés előtt bejelenti, hogy ti.

Magyarország kormánya békét akar és nemet mond a migrációra. A célok változatlanok: letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

Egészen magyarul:

Továbbá úgy megvédjük a rezsicsökkentést, hogy a lakosság harmada továbbra is 767 forintot fizet egy köbméter földgázért, miközben a világpiacon jelenleg 102 forint az ára.

Nagy segítség ez a magyar családoknak!

Facebook Comments