Élő Norbert: Hozzáfoghatnak a Rác fürdő felújításához

Élő Norbert: Hozzáfoghatnak a Rác fürdő felújításához

Élő Norbert: Hozzáfoghatnak a Rác fürdő felújításához

A budapesti gyógyfürdők nyereségéből újítanánk fel a Rác fürdőt – árulta el a vele készült interjúban Élő Norbert, Budapest gazdaságfejlesztési tanácsnoka.

„Emberemlékezet óta nem fogadhat vendégeket a Rác fürdő. Eljutottunk viszont oda, hogy látótávolságba került a patinás épület felújítása. Ez annak köszönhető, hogy a budapesti gyógyfürdők látogatottsága visszatért a pandémia előtti állapothoz, és ebből a nyereségből lehet hozzálátni újból a létesítmény felújításhoz” – mondta Élő Norbert a B1Blognak.

Mindez több milliárd forintos tétel lesz, mert 2010 óta a félrekezelés, a jogi viták miatt tönkrement a fürdő és a mellette lévő hotel is. A két létesítményre korábban már milliárdokat fordítottak és szinte készen voltak. De jelenleg csak negyven százalékos állapotban vannak. Nem a vendégek tették tönkre. Hiszen azok nem is használhatták. A beázások, a fűtés hiánya miatt például bepenészedtek a falak. Nem volt gazdája az épületeknek, nem foglakozott az állapot megőrzésével senki. Csőtörések keletkeztek, eltűntek már felszerelt eszközök.

Arra a kérdésre, hogy ki ennek a felelőse, egyértelműen a korábbi fideszes városvezetést nevezte meg a politikus. Hozzátette viszont, hogy ez csak politikai és nem anyagi felelősség tud lenni. Történtek közben különféle gazdasági tranzakciók, tulajdonosi és jogi viták, felszámolási eljárás, hitelek felvétele, a hitel követelések visszavásárlása. „A sok bába között elveszett a felelős” – mondta Élő Norbert.

A DK-s tanácsnok ma úgy látja, 2024 nyarára a fürdő egy része meg tud nyílni, és 2025-re elkészülhetnek a teljes felújítással. A fideszes városvezetés 2010-ben úgy döntött, hogy vissza akarja szerezni, a fürdő és a hotel százszázalékos tulajdonát. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy kilenc évig semmi nem történt, csak a létesítmények állag romlása. Pedig mintegy ötszáz millió forintból be lehetett volna fejezni és át lehetett volna adni az akkor már szinte készre felújított létesítményeket. Akár már 2011-ben működhetett volna a fürdő és a hotel is. Tizenegy év nyeresége tűnt el a semmibe, és a számítások alapján ez több mint három-négy milliárd forint veszteséget jelent. A tervek szerint, ha lehet majd vendégeket fogadni, az évi négyszáz-ötszáz millió nyereséget hozna.

Jelenleg azonban csupán szerkezetkész állapotban vannak az épületek – mondta.

A tervezett működtetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a főváros lenne a fürdő gazdája, a bérbeadására pedig pályázatot írnak ki. A felújítás költségébe bevonnánk a bérlet díjból befolyó pénzeket is. Tudni kell azonban, hogy ez egy kis szálloda, alig több mint hatvan szobával. A szakemberek szerint viszont száz szoba alatt egy szálloda működtetése nem igazán rentábilis. Azonban azt gondolják, hogy a fürdő mellett, a gyönyörű környezetben vonzó és sikeres lesz.

Az egykori közkedvelt ifjúsági szórakozó hely, a Rác-kert felújításáról a tanácsnok úgy vélekedett, hogy a tervezett új sikló megépítése után kerülhet majd esetleg napirendre. Bár a sikló építése lekerült a belátható időn belül megvalósuló tervek listájáról, a gazdasági szakember bízik abban, hogy az új választások után felgyorsulhatnak majd az események.

Facebook Comments