Lehet más cipőjében táncolni

Lehet más cipőjében táncolni

Lehet más cipőjében táncolni

Dancing in Your Shoes, azaz Táncolás a te cipődben eseménysorozatot ajánl figyelembe a vele készített interjúban Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese. De mi is ez a rendezvényfolyam, mi a jelentősége, miért fontos ez számunkra – ezt fejtette ki a politikus.

A Kreatív Európa partnerségi program 2020 és 2024 között 11 európai partnerszervezet együttműködésében valósul meg. A program címe: Performing Gender – Dancing in Your Shoes. A projekt keretén belül a partnerek helyi, nem professzionális résztvevők bevonásával, művészeti – elsősorban mozgásművészeti – eszközökkel vizsgálják a gender kérdéskörét. Magyarországon egy kicsi, független művészeti ház, a SÍN csatlakozott ehhez. A SÍN egy budapesti székhelyű produkciós ház, elsősorban független kortárstáncosoknak nyújtanak próbatermi lehetőséget, produkciós vezetési szolgáltatásokat, ezen felül saját fejlesztésű programokon dolgoznak. Produkcióikat elsősorban a Trafóban és a MU színházban mutatják be. Az elmúlt két évben a SÍN elindította Gránátalma Klub programját, amelyben 18 budapesti, nem professzionális táncos résztvevővel, számos vendégtanárral, drámainstruktorral, gender kutatóval dolgoztak együtt egy workshop sorozaton. A gender kérdésén túl fontos volt számukra a résztvevőkkel való közös munka, tér adása számukra ahhoz, hogy aktívan vegyenek részt a program tartalmi kidolgozásában, a horizontális együttműködések fejlesztésében.
A program címe, természetesen kicsit átvitt értelmű, azt próbálja kifejezni, hogy „képzeld magad bele az én helyzetembe”. Azért is találó ez a cím Bősz Anett szerint, mert sokszor tapasztalható ebben a társadalmi hidegháborús helyzetben, a közösségi médiában, a mindennapi párbeszédekben, hogy valaki a más fejéhez vágja: vedd fel a cipőmet és menj benne, ha kritizálsz, vagy nem tetszik, amit csinálok. Ebben a projektben azonban megfordították ennek a kifejezésnek a gondolatát, és az új értelmében azt üzeni, igen is lehet a másik cipőjében táncolni. Így ezen keresztül nemcsak a másik embert, hanem önmagunkat is jobban meg tudjuk ismerni. Valójában ez egy rendkívüli szép művészeti kezdeményezés. Budapesten is zajlott egy projekt, amely most véget ért, ennek az első részének a tanulságait vonják le a szervezők. A főpolgármester-helyettes ezért is tartotta fontosnak, hogy részt vegyen azon a brüsszeli konferencián, amely ennek a folyamatnak a végén az eredményeket elemezte. „Csodálatos tapasztalatok születtek, mert például egymás számára teljesen ismeretlen emberek jelentkeztek táncházakba, táncházak felhívásaira”. Cél az identitás erősítése, a szabadidő tartalmas hasznosítása volt. Teltek, múltak a hetek, hónapok s ezek a vadidegen emberek, szinte kivétel nélkül családtagként definiálták egymást, illetve önmagukat.
A British Council kezdeményezésére született ez az európai projekt. Bősz Anett szerint a legszebb, hogy a felülről szervezett folyamatok találkoznak az alulról szerveződőkkel, és létrehoznak valamit, amiből az egész társadalom épülhet. Nem titkoltan azzal a céllal született ez kezdeményezés, hogy az érzékeny társadalmi csoportok, a hátrányos megkülönböztetéstől szenvedők, a nők, az idősek, a fogyatékossággal élők, az LMBTQ-közösségek tagjai napról-napra jelentős hátrányokkal szembesülnek, sajnos Európa szerte mindenhol, a program erre hívja fel a figyelmet. „Észre kell venni, hogy időnként mindenkinek az élete megreked, időnként mindannyian kerülünk olyan krízisekbe, amit meg kell oldani. Mindezekre remek megoldási folyamatot kínál a mozgás, azon belül is a tánc. Ha mindezt csoportosan tesszük, akkor rengeteget lépünk előre a mentális egészség érdekében” – véli Bősz Anett.
A kultúráért felelős főpolgármester helyettes azért is tartotta fontosnak részvételét a brüsszeli konferencián, hogy tapasztalatokat szerezzen arról, miként lehet a kultúra hatását lefordítani társadalmi folyamatokra. A tanácskozáson elhangzottak azt igazolták, ebben „egészen szép eredmények születtek, bár csak pici közösségekben, de ezek csak kezdeti lépések”. A konferencián arra is keresték a válaszokat, hogy a különböző, kultúra politikáért felelős döntéshozók mit várhatnak, vagy várjanak el ettől a projekttől, annak vezetőitől. Lehet-e számokban mérni ezt a teljesítményt? Lehet -e számokban mérni, osztályozni egy korábban depresszióval küzdő édesanyát, aki ezt a mozgásformát, ezt a társadalmi-, kulturális lehetőséget választotta arra, hogy kimozdítsa saját életét a rossz, vagy megbomlott egyensúlyból. Túl küzdve magát saját krízisén végül is többet tud nyújtani gyermekeinek, jobban tud teljesíteni a munkahelyén. Ezek egyrészt pénzben nem mérhető és felbecsülhető értékek, másrészt a jövő mutatja majd meg azt az értéket, amely megteremtődött ezekben a kis közösségekben. Bősz Anett hisz abban, hogy növelhető azok köre, akik bevonhatók ezekbe a programokba. A program végén létrejött, közönség előtt bemutatott, színpadra állított táncművek is jó hírét vitték ennek rendezvénysorozatnak. Ez az előadás jóval több volt, mint egy társadalmi integrációt hirdető műsor.
Mindenképp szeretnék folytatni ezt a projektet. Létre lehetne hozni egy Budapest-modellt, és erre javaslatot is tett már a főpolgármester-helyettes. A társadalmi hidegháborús helyzetben sokan egyedül érzik magukat. A közelünkben zajló háború is azt üzeni, hogy a háborúban az a legrosszabb, hogy elveszíthetjük önmagunkat. Azok a társadalmi feszültségek, amikben a magyarok hosszú évek óta kényszerülnek élni, azok mindenkit kicsit megfosztanak önmagától. Vannak emberek, akik ezen felül tudnak emelkedni, őrizi képesek saját mentális egészségüket, és vannak, akiknek ez a lehetőség nem adott. Ebben egyedülálló ez a projekt, mert segít megtanulni „más cipőjében táncolni”. Megtanulni, hogy a másik legyen szegény vagy gazdag, jöjjön a meleg közösségből, legyen kerekes székes, vagy bármely más fogyatékossággal élő csoport tagja, vagy akár egy kicsit gátlásosabb épp ember, aki szeretne egy közösséghez tartozni, mit adhat ez a mozgalom. „Egy jól működő társadalomban oda tudunk menni egymáshoz, tudunk együtt főzni, alkotni, meg tudjuk kérdezni miben lehetne segíteni a bajban levőknek. Mindezekben segít ez a kezdeményezés.” Aki csatlakozni szeretne ehhez egyelőre a British Council honlapján keresztül teheti meg, de rövid időn belül több fővárosi önkormányzati szerkesztésű honlapon is lehetőség lesz erre – mondta végezetül Bősz Anett.

A program honlapjai:

https://www.performinggender.eu/

https://www.britishcouncil.org/arts/europe/performing-gender-dancing-in-your-shoes

Facebook Comments