Másfélmilliós “jövedelempótlék” a papoknak karácsonyra

Másfélmilliós “jövedelempótlék” a papoknak karácsonyra

Másfélmilliós “jövedelempótlék” a papoknak karácsonyra

A magyar állam minden papnak ad év végi prémiumot közpénzből. Az aktív lelkipásztorok 2023-ban másfélmillió forint karácsonyi támogatást kapnak az Orbán-kormánytól jövedelempótlék címén.

A dolog úgy bukott ki, hogy a veszprémi érsek az összeg kétharmadának befizetésére kötelezte a neki alárendelt papokat, de már korábban is többszázezres jövedelmpótlást kaptak az egyházfiak a kormánytól.

“A jövedelempótlék a Magyar Köztársaság Kormánya és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján, a hitéleti szolgálatot ellátó egyházi személyek jövedelmének kiegészítésére szolgál” – 2022-ben a Szemlélek így idézte a jövedelempótlék indoklását a papoknak küldött körlevélből.

A karácsonyi extratámogatást nem közvetlenül a kormánytól, hanem az egyházuk – a katolikusoknál például a püspöki konferencia – közbeiktatásával kapják. Ennek zömét szedné most vissza tőlük a veszprémi érsek.

A papok a jövedelempótlékot nem havi bontásban, hanem egyszeri, karácsony előtti nagyobb összegben kapták meg. A 2021-es, nemhivatalos magyarázat szerint “a járvány alatt tanúsított helytállásukért”.

Azóta viszont nincs járvány, viszont van infláció és recesszió, de az maradt, hogy bizonyos csoportokat a Fidesz-kormány mentesít a gazdasági krízis következményei alól. Például a papokat.

A számukról Magyarországon nincs pontos adat, de annyi tudható, hogy évről évre csökken. Minden egyházat belekalkulálva sincsenek már 2 ezen sem A zömük nyugdíjas, új belépők alig vannak. Veszprémben például néhány éve megszüntették a papi szemináriumot: nem volt elég jelentkező.

Egy zalai pap, akiről az állami média számolt be – amelyik úgy tesz, mintha az egyház jelentős szereplője lenne a mai magyar társadalomnak – például 9 falut lát el. Akad, amelyikben csak havonta misézik. Elmondása szerint

a misén zömmel idősek vesznek részt, valamint általános iskolások, akiket az iskola maga kötelez a miselátogatásra.

Baranyában azonban néhány éve olyan pap is volt, akihez 28(!) falu tartozott.

A papokat elvileg a híveknek kellene eltartaniuk. Azonban hívek alig vannak. Semjén szerint nincs szó semmiféle negatív változásról – és ebben egyet lehet vele érteni: negatívról tényleg nincs szó.

“Hedonista pogányokká váltunk” – mondta Orbán idén Tusnádfürdőn alighanem már az – akkor még nem publikus – adatok ismeretében, maga is ellentmondva az addig (és azóta is) hangoztatott “keresztény Magyarország” szlogennek.

Minél kevesebb a hívő, annál kevesebb a pap. Így csak kb. 30 3 milliárd forintba kerül évente a magyar államnak a papok karácsonyi “jövedelempótléka”.

A tanárok meg majd kapnak Brüsszelből.

Facebook Comments