Anglia és Németország sem fogadja el a magyar védettségi igazolást

Anglia és Németország sem fogadja el a magyar védettségi igazolást

Anglia és Németország sem fogadja el a magyar védettségi igazolást

Fölösleges volt és/vagy kudarcba fulladt Orbán londoni vizitje.

Orbán Viktornak nagyon nagy jelentősége van Európában.

Ezt a kormánypropaganda egyik nyalonca, Mráz Ágostán bírta közölni az egyik fideszes hecclapban. Az állítását azzal próbálta igazolni, hogy azt mutatja, hogy a pénteki Johnson-Orbán találkozó a Brexit után Nagy-Britannia “különleges együttműködésre törekszik” a visegrádi térséggel.

Az együttműködés olyannyira kiváló (gyk: nem az), hogy Boris Johnson odaszúrt Orbánnak az utóbbi orosz, fehérorosz és kínai szövetségese, valamint a magyarországi demokrácia, emberi jogok és a sajtószabadság állapota miatt, valamint, hogy nem volt hajlandó megtenni egyetlen dolgot, amiért Orbán odautazott és amit kért tőle:

az Egyesült Királyság sem fogadja el a magyar oltási igazolványt.

Pedig a Fidesz elnöke nem is nagyon titkolta, hogy ez volt a tárgyalásuk fő témája, amivel azt próbálta demonstrálni, hogy mennyire elfogadott ő a diplomáciában. De nem sikerült. Orbán a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy

  • a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között a brit kormányon múlik;
  • reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.

Azaz: ő megpróbálta kikönyörögni, de Johnson elhajtotta.

Hiába vezette be tehát az oltási igazolványt az Orbán-kormány még februárban, és ígérte meg, hogy azzal szabadon lehet majd utazni bárhová, a dolog nem látszik működni: alig néhány ország fogadja el, és azok sem megkötések nélkül.

AZ EU 2 hete döntött úgy, hogy csak az uniós szakhatóság (EMA) engedélyezte vakcinákat kell elfogadni, a többiről a tagországok önállóan döntenek, a magyar oltási igazolvány viszont nem tartalma semmilyen utalást a vakcinák típusára, ezért a legtöbb helyen nem fogadják el.

  • Például Szlovákiában.
  • Vagy Olaszországban.
  • Vagy Romániában. (Bár utóbbi ország nem is kér semmilyen oltási okmányt, így a magyar kártyát se.)

Németország hasonló stratégiát választott, a magyarországi védettségi igazolványt nem fogadják el, nem is kérik, mert nem jó semmire. Berlin vasárnap levette Magyarországot az ún. rizikóterületek listájáról, ergo szabadon lehet Németországba utazni az oltás típusától, az oltási igazolványtól, sőt, az oltottság tényétől függetlenül.

Egy megszorítással: a német repterekre repülőgépekre való felszálláskor kérik, hogy az utas igazolja az oltottságot, de csak az EMA-engedélyes vakcinákat fogadják el érvényesnek. Amit a magyar utazó nem tud bizonyítani, mert az oltási igazolványa (bármivel is immunizálták), ezt nem tartalmazza.

A repülést leszámítva viszont szabad az út Németországba, autóval, biciklivel, lovon vagy hajóval történő belépéskor semmilyen oltási papírt nem kérnek. Már a németek, mert az osztrákok igen. Ausztria elfogadja az EMA-engedélyes vakcinák mellett a kínai Sinopharmot is, mert a WHO jóváhagyta (bár saját véleményével ellentétesen), de a magyar utazó ezt szintén nem tudja bizonyítani, mert az oltási igazolvány a vakcina típusára nézvést nem tartalmaz adatot.

Akkor meg minek?

Németországba tehát el lehet utazni, de nem repülővel és nem is Ausztrián keresztül, meg kell kerülni fél Európát.

Az elvileg (legalábbis az Orbán-kormány és a Fidesz számára) barátinak és szövetségesnek minősülő Lengyelország már idejekorán bejelentette, hogy ne fogadja el sem az orosz, sem a kínai vakcinát, így a magyar oltási igazolványt sem. És noha a magyar külügyminiszter még áprilisban közölte, hogy tárgyal Izraellel és Görögországgal is az elfogadásról, a siker bejelentése elmaradt, amiből talán megalapozottan lehet arra következtetni, hogy elhajtották Szijjártót.

A legszebb a dologban, Görögország ugyan elfogadja a kínai és orosz vakcinát is (az EMA-engedélyesek mellett), de a magyar védettségi igazolványt nem, mert az nem tartalmaz semmilyen adatot a vakcina típusáról. Tehát

pont az ellenkező hatást érte el a kormány azzal, hogy nem rögzítette a kártyán az oltás fajtáját.

Jelen állás szerint 10 ország fogadja el az igazolványt, amiről az Orbán-kormány azt ígérte, minden megkötés nélkül, szabadon lehet vele utazni, de közülük csak 3 uniós:

  • Szlovénia, ahol a Fidesz antiliberális elvbarátja, Janez Jansa van kormányon.
  • Csehország, ahol a Babis-kormány engedélyezte ugyan az országba való belépést a magyar oltási kártyával, de vendéglátásra nem jogosít, azaz a turista se szállodába, se étterembe-kocsmába nem mehet be vele.
  • Valamint Horvátország, amelynek szüksége van magyar turistákra, de az oltási igazolvány ott sem elég: kérik hozzá a vakcina típusát és az oltási időpontját igazoló, a kórházban/orvosnál kapott ambuláns lapot is.

A magyar oltási igazolványt feltétel nélkül csak Szerbia és Montenegró (Sinopharmmal oltottak), Törökország (főleg Szputnyikkal) fogadja el, valamint olyan magyar turisták számára kiemelt célpontok fogadják el, mint Bahrein, Grúzia, Macedónia, Moldova vagy Mongólia.

Nyugat-Európa egésze viszont vagy elutasítja, vagy tudomást sem vesz annak létezéséről. És ezt az egységet Londonban sem sikerült megtörni.

Erősen úgy tűnik tehát, besült a csodafegyver. Kiderült vagy bebizonyosodott, hogy a vakcinatípust és az oltás időpontját se tartalmazó okmány semmire sem jó, gyakorlatilag senki nem fogadja el önmagában az immunizáció bizonyítékaként.

Pórul viszont nem csak a Magyarországon kínai vagy orosz oltást kapottak jártak vele, hanem mindenki. Hiába kapott ugyanis Európában engedélyezett (“nyugati”) vakcinát valaki, ha nem tudja igazolni ennek tényét. A magyarországi oltási igazolvánnyal legalábbis semmiképp.

Facebook Comments