Már a WHO is “oltásellenes”, és a kínai vakcina ellen “hergel”

Már a WHO is “oltásellenes”, és a kínai vakcina ellen “hergel”

Már a WHO is “oltásellenes”, és a kínai vakcina ellen “hergel”

Az Egészségügyi Világszervezet jelentéseben azt írta,

nagyon alacsony mértékben bizonyosak abban, hogy a BBIBP-CorV, azaz Sinopharm vakcinája hatásos-e a 60 év felettieknél és a krónikus betegeknél, valamint alacsony-e náluk a mellékhatások kockázata.

A jelentést (pdf) Dobson Szabolcs gyógyszerész Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportjában idézte.

A WHO ezzel beállt azok sorába, akiket a kormány és a Fidesz oltáselleneseknek nevez csak azért , mert a bizonyítékokat és a vizsgálatokat hiányolták a Sinopharm-vakcina engedélyezése és használata előtt. Most kiderült, hogy az idősek és a társbetegségekben szenvedők között az Egészségügyi Világszervezet sem talált semmilyen bizonyítékot sem a biztonságosságra, sem a hatékonyságra.

A dolog olyan tekintetben egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar szakhatóság, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is ugyanezt állította, miután politikai utasításra, egy jogszabálymódosítás után engedélyezte a kínai vakcina magyarországi használatát:

A védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.

Magyarország számára a WHO-jelentésnek különösen atekintetben van relevanciája, hogy az ECD adatai szerint az Orbán-kormány 1,7 millió adagot adott be a kínai vakcinából – az EU-ban egyetlenként. Ez az összes magyarországi oltás több mint ötöde, továbbá – és éppen ez a fő probléma – a kormány éppen

a legveszélyeztetettebb korcsoport egy részét oltotta azzal a vakcinával, aminek hatásosságára akkor és azóta sem volt semmilyen bizonyíték.

Noha 60 fölött Kínában sem használták, és engedélyt sem kapott, Magyarországon viszont éppen 60 évnél idősebb emberek egy részének adták a Sinopharmot: több mint félmillióit oltottak be kínaival közülük. Ez joggal nevezhető emberkísérletnek.

Bár a kormány minden módon próbálta bezsarolni kínai vakcinát. Azt állították például, hogy egyformán hatásos a többszörösen ellenőrzött nyugatiakkal, azonban ez nem volt igaz. A múlt héten közöltek egy fals táblázatot, amely szerint a Pfizerrel beoltottak közül haltak meg a legtöbben, és a kínai, meg az orosz is jobb a német-amerikai terméknél, azonban abból is kiolvasható volt, hogy

időarányosan éppen a kínai vakcina teljesít a legrosszabbul.

A 444 nem reprezentatív felmérése is azt mutatta, hogy a kínai vakcinával oltottak között mutatott a legkevesebb ellenanyagot, de ugyanezt mérték Szerbiában és az Emirátusokban is, ahol harmadik dózissal is oltani kell a Sinopharmból.

Ezekből jól látszik, hogy az 502 ezer, kínaival vakcinált, magyarországi idős érdemi védelmet nem kapott a harmadik járványhullám idején. Az ő oltásuk hamis biztonságérzetet adott, és csak a számok feltupírozására, a kormánypropagandában felplankolt vakcinációs versenyben való jó eredményt szolgálta.

A Fidesz-kormány a NER-lovagok egyik közvetítő- vagy csomagolócégen keresztül a Pfizerhez képest duplaannyirért, az AstraZeneca termékéhez képest hatszoros(!) áron, több mint 50 milliárd forintért vásárolt a Sinopharm vakcinájából 5 millió dózist, ami

  • az időseknél jórészt hatástalan,
  • a középkorúaknál és a fiataloknál (bár a WHO szerint hatásos) viszont rendkívül népszerűtlen.

Ezt jól mutatja, hogy hiába tették a kínai vakcinánál először lehetővé az online hozzáférést, annyira csekély volt az érdeklődés iránta, hogy péntekre hozzá kellett nyúlni a Pfizer-tartalékokhoz. Erre a hétre pedig már az AstraZenecára is lehetséges lett az időpontfoglalás.

A kormány által rendelt 5 millióból Kína eddig 2,1 millió adagot szállított le, még ebben a hónapban jön viszont a maradék 2,9 millió dózis, noha még a meglévőt sem sikerült eloltani.

A Sinopharmot még a vakcinadiplomáciára sem lehet felhasználni, mert nincs uniós engedélye, ezért az EU-oltási igazolványa sem ismeri el, valamint akiknek Európán kívül mégis kellene belőle, azok inkább Kínától, a gyártótól vásárolnak közvetlenül.

Az eddig maradék, valamint az újonnan érkezők egy részét majd a 3. dózisra kell felhasználni, a többi pedig bekerülhet azokba a raktárakba, ahol az egy éve – szintén Kínától, több 100 milliárdért vásárolt – többtízezer használhatatlan lélegeztetőgépet tárolják.

Facebook Comments