CEU: hatalmasat koppantak Orbánék, aláírják a saját vereségüket is, “győzött Soros”

CEU: hatalmasat koppantak Orbánék, aláírják a saját vereségüket is, “győzött Soros”

Hamarosan pecsét kerülhet a CEU-megállapodásra – írja a HVG. Az egész ügy addig volt érdekes, amíg botrányt lehetett csinálni belőle, lehetett harcolni. Most hivatalosan is elismerhetik a vereségüket. Természetesen Sorosnak az egészhez nincs köze, de jó ezzel a propagandadumával cikizni a fideszes trollokat. ceu_3.jpg

Ha nem

Európa egyik legnívósabb egyetemével szórakoztak volna,

emberi sorsokkal, tudományos kutatókkal, akkor simán beillett volna a retardált valóságshow-k közé is, amit a magyar kormány művelt CEU-ügyben, főleg a nemzetközi diplomáciában. Egészen addig fújták fel mesterségesen a konfliktust, amíg mindenkinek

  • az emberi jogi szervezetektől
  • a tudományos társaságokig,
  • az Európai Unió diplomatáitól
  • az Egyesült Államok kormányáig
  • a Nobel-díjasoktól 
  • a világ összes egyeteméig

ezer volt a vérnyomása, aztán amikor már nem tudtak többet kihozni a forgatókönyvből és az egész világ kifejezte az utálatát, egyszerűen hagyták érdektelenségbe fulladni. Kihátráltak belőle.

A HVG információi szerint ugyanis nem kergeti tovább a külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak. Ezzel ugyan a saját maguk által hozott törvényt szegik meg, pedig ez volt végül az egyetlen érvük: hogy aki Magyarországon akar tanítani, az tartsa be a magyar törvényeket.

Végül ők nem tartják be a- saját maguk által hozott  – törvényeket.

A lap úgy tudja, hogy már csak a dokumentum pontos szövegét várja a kormány New York állam képviselőitől, és pár héten belül aláírhatják a megállapodást.

Korábban sokat írtunk a CEU-ügyről:

  1. Megírtuk, mi lehetett a cél: az üres feltűnősködés, a találkozó Trumppal. 
  2. Megírtuk, hogy a CEU-ügy végül teljes külpolitikai csőddé változott az Orbán-kormány számára.
  3. Aztán kiderült, hogy már maguk a fideszes szavazók sem egészen biztosak abban, hogy el kell-e üldözni a propaganda által „Soros-egyetemnek” nevezett oktatási intézményt.
  4. Kiderült, hogy még maga Áder János sincs tisztában azzal, mit beszél a CEU-val kapcsolatban.
  5. Egy hónapra a törvény elfogadása után elkezdték húzni az időt, megzavarodtak.
  6. Végül pedig a saját maguk által hozott törvényt szegték meg és beismerték a vereségüket. 

Amikor megszegték a saját törvényüket, szembeköpték a saját kommunikációjukat, meghazudtolták magukat teljesen, és megállapodtak egy másik hasonló intézménnyel, a McDaniel College-dzsel, Szijjártó Péter külügyminiszter persze ilyeneket mondott: a megállapodás azt bizonyítja, hogy a felsőoktatási törvényben előírt feltételek – melyeket mellesleg a Velencei Bizottság és Európai Bizottság is aggályosnak nevezett –  “teljesen normálisak és teljesíthetőek”, semmilyen módon sem veszélyeztetik a felsőoktatás szabadságát.

„Ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről.”

Szijjártó, ahogy az egész kormány, végig ezt a kettős beszédet alkalmazta: mindenki nagyon jól tudta, hogy csak a feltűnési viszketegségben szenvedő Orbán akar Trumppal találkozni és egy kézfogás-, meg aláírás kedvéért fotózkodni, persze ez azóta se jött össze neki. Lepattintották.

A diplomáciai fiaskót úgy oldották meg, hogy végül Trump oktatási miniszterének elutasító levelét a kormány valószínűleg betudja a  szövetségi kormánnyal kötendő, törvényben előírt „előzetes megállapodásnak”, a küszöbön álló aláírás azt is jelenti, hogy a CEU fennmaradásához immár nem kell tovább – hiábavalóan –  hajkurászni Washingtont.

Ezzel az Orbán-kormány hivatalosan is elismeri a vereségét

– a fideszes gyűlöletpropaganda terminus technicusával élve: “győzött Soros”. Hiszen, ha idáig ő fenekedett a böcsületes magyar kormány ellen azzal, hogy volt pofája egyetemet telepíteni Budapestre (ahol a kormányszóvivő is végzett, hehe), akkor ezek szerint a megállapodással nem sikerült kitúrniuk az egyetemet Budapestről. (Pedig egész Európában szívesen vették volna, ha a CEU hozzájuk költözik – micsoda érvágás lett volna ez az egész országnak!)

Ezt a vereséget nem fogjuk sokat hallani a kormányzati propagandában, arra mérget vehet a kedves olvasó. Sőt: megint meghallgathatjuk majd valamelyik Mészáros-médiától, hogyan győzött ismét Orbán Viktor és igázta le az egész világot. A gonosz CEU-val, a Soros-egyetemmel pedig maga Orbán Viktor tartatja be a magyar törvényeket. (Természetesen, mint a fentiekből kitűnik, mindez egyszerű hazugság – de nincs más választásuk, kénytelenek ezt mondani. Így is mindenki tudja, mekkora arcvesztés ez: nemzetközileg is bunkónak, tudományellenesnek lenni, lepattanni még Trumpról is…)

A megállapodásnak csak egyetlen bibije van: az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie. Kíváncsian várjuk, hogy ettől a kritériumtól mikor tekint el a nagyságos magyar kormány, illetve hogyan fogja szabályozni, ellenőrizni, hogy egy nemzetközi egyetem mit csinál egy másik országban.

Facebook Comments