A Tv2 gyakorlatilag beismerte a bíróságon, hogy fake news

A Tv2 gyakorlatilag beismerte a bíróságon, hogy fake news

Orbán Viktornak jobban meg kellene gondolnia, hogy kinek nyilatkozik!

tv2_kutyameretu_patkannyal_riogatnak.jpg

A TV2-nél kitaláltak egy rakat történetet egy ellenzéki politikusról, hogy lejárassák. Felhasználtak hozzá egy “védett tanút”. Most pedig előkaparták ismét Zuschlag Jánost, hogy a bíróságon bizonyítsa, hogy mégse egy védett tanú, hanem ő súgott nekik.

A tévécsatorna a választások előtt a Fidesz-propagandamédia zászlóshajójaként hozta, amit elvárt tőle Orbán Viktor: ment a migráncsozás ezerrel és persze mentek az ellenzéket lejárató riportok is. Többek között kreáltak egy csomó álhírt Czeglédy Csabáról is, aki a DK-ban és az MSZP-ben is fontos pozíciót töltött be, amíg le nem csukták. Czeglédy nyilván értesült a riportokról és beperelte a tévét. Most a TV2 azzal magyarázkodik, hogy Zuschlag János súgta meg nekik a történeteket. Aztán kiderült, hogy a riportok forgatása alatt Zuschlag is éppen börtönben ült és valakinek „szinkornizálnia” kellett.

A TV2 az április 8-i választások előtti időszakban több lejárató riportot készített Czeglédy Csabáról és ehhez – állításuk szerint – felhasználták az ex-szocialista, börtönviselt és újabban kamupártokat alapító Zuschlag Jánost is. Illetve csak felhasználták volna, mert mint kiderült, Zuschlag börtönben ült, pont a kamupártos történet miatt, így nem is szerepelhetett a riportban. (Czeglédy Csabának egyébként majdnem sikerült indulnia a választáson, de újból letartóztatták a kiengedése után egy nappal.)

Az Andy Vajna-féle Tv2 a Tények című műsorában olyan a propagandaanyagok jelentek meg Czeglédyről, hogy

  • cipősdobozban szállította az áfacsalásból ellopott pénzt Gyurcsány Ferencnek,
  • ő pénzelte a jobbikos Rig Lajos kampányát is a tapolcai időközi országgyűlési választáson,
  • és az MSZP embereként a párton belül kémkedett is a DK-nak. 

A propagandatévé a riportokban mindezt egy „védett tanú” vallomására alapozta, akit meg is szólaltattak, de úgy, hogy nem volt felismerhető, csak az elsötétített sziluettjét lehetett látni, a hangját is torzították. Még az sem derült ki, honnan tudhatja, amit állít, vagy milyen minőségben/hogyan jutott az információkhoz.

Czeglédy viszont egyszerre kezdeményezett sajtópert a tévével szemben és ezzel párhuzamosan rágalmazás,

„hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt büntetőfeljelentést is tett a Tv2 hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen”.

Itt ugrik a majom a vízbe: a tévé a sajtóperben ellenkérelmet adott be, amiben azt kérték a bíróságtól, hogy tanúként Zuschlag Jánost hallgassák meg, mert vele bizonyítanák a Czeglédyről elhangzott állításokat. (Mindezt egyébként a HVG-nek mondta el Czeglédy Csaba sajtóperes és egyéb polgári peres ügyeiben eljáró egyik ügyvéd, Litresits András.)

Vagyis: a TV2 a riportokban „védett tanút” emlegetett, most pedig előrángatták Zuschlagot, akinek eddig semmi köze nem volt a történtekhez. Annyira nem lehetett köze hozzájuk, hogy még januárban őrizetbe vették, mert azzal gyanúsítják, hogy adatlopással akartak kamupártokat létrehozni. Előzetes letartóztatását március elején 90 nappal hosszabbította meg a Kecskeméti Járásbíróság, vagyis éppen rács mögött volt, mikor a Tények riportjai készültek.

A HVG-nek Czeglédy ügyvédje elmondta: fel is vetették a hétfői bírósági tárgyalásán, hogy hogyan alakult át hirtelen a „védett tanú” Zuschlaggá, mire a Tv2 ügyvédje azt válaszolta:

nem állítják, hogy Zuschlag szerepel a felvételen, de azért kell tanúként meghallgatni, mert az ő “nyilatkozata” alapján készült, amit a riportban ismertettek.

Vagyis a TV2 elismerte, hogy egyszerűen fogott egy statisztát, aki eljátszotta riportokban szereplő védett tanút. Hiszen, ha tényleg Zuschlag lett volna, akkor nyilván nem változtatják el a hangját, teszik felismerhetetlenné a riportban.  

A csavar a történetben az, hogy Zuschlag János és a TV2 hírizgazgatója, Kökény-Szalai Vivien régóta jó kapcsolatban vannak egymással. A HVG emlékeztet: Zuschlag nem először szerepel a propagandatévénél. amikor Pukli Istvánról a pedagógustüntetések egyik szervezőjéről kellett lejárató anyag, akkor is hozzá fordultak. A bulvárszerkesztőből Tv2 hírigazgatóvá előlépett Kökény-Szalai Vivien nemcsak prostituáltakról szóló ponyvákat írt, hanem ő jegyzi a Zuschlag Jánosról írt könyvet is, ami persze a 2014-es választási kampány idején jelent meg. Kökény-Szalai alá tartoznak hírigazgatóként az aktuális műsorok, így a Tények is, amelyben a Czeglédyről szóló riportok lementek.

Facebook Comments