Handót bevitték, kiképezték és most jó elvtársnőként kilövi a célpontot

Handót bevitték, kiképezték és most jó elvtársnőként kilövi a célpontot

A magyar igazságszolgáltatást.hando.jpg

Korábban megírtuk, hogy Orbán Viktornak nem elég az ügyészség feltétlen támogatása: a bíróságokra is fáj a foga. Ezért is hozzák létre a Közigazgatási Bíróságokat (lásd erről a korábbi cikkünket ittitt és itt), de a Fidesznek ez sem elég:

a maradék bírói kart is be akarják darálni.

Erre a feladatra pedig Handó Tündét bízták meg, akit, úgy látszik, nemrég el is igazítottak, ugyanis az eddigi húzd meg-ereszd meg-játék helyett teljes pályás letámadásba ment át.

Vasárnap például egész egyszerűen lehazaárulózta azokat a bírókat, akik nem értenek egyet vele (és a Fidesszel).

Sajnálatosnak tartom azt (…), hogy néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat

– mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Kossuth Rádióban arra a felvetésre, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) néhány tagja ellenzi a közigazgatási bíróságok felállítását. (Hogy mégis, ki árulja el a hazáját, arról itt írtunk.) Handó Tünde azt is mondta, megdöbbenve olvasta, hogy magyar bírák „egy Brüsszel által finanszírozott testülethez” fordultak az ügyben. Handó itt az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózatára célzott, akikkel kicsit később foglalkozunk. 

Hogy miért fontos ez az egész konfliktus a bírák ellen, azt fentebb megírtuk: Orbán nem osztozik a hatalomban senkivel. A “közigazgatási bíráskodás” felállításával ugyanazt a játékot játssza, mint eddig mindenhol: úgy darálja be a független intézményt, hogy kinevez az élére valmai potentátot és “megreformálja” a működését (lásd még: Alkotmánybíróság, ügyészség, stb.)

Vagyis: a közigazgatási bíróság megteremtése az egyelőre még független hatalmi ág, az igazságszolgáltatás megcsonkítását jelenti.

Hiszen a közigazgatási bíróságokba a kormány nevez ki bírákat és oda kerülnek majd a hatalom számára kényes ügyek. Magyarul egy olyan rendszer jön létre, ami még ellenőrizhetetlenebbé teszi a Párt és a Kormány működését.

Handó Tünde szerepe ebben egyértelmű: rá osztották a rossz zsaru, a kommiszár szerepét. Emlékezzünk, őt a második Orbán-kormány alatt, 2011. végén választotta meg az Országgyűlés a fideszes kétharmad segítségével az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé. (Ekkor fejezték le a bírói kart, azt remélve, hogy ez megtöri a bíróságokat, de nem így történt.) Handó házastársa az a Szájer József, aki állítólag az alapörvényt írta az iPad-jén. Szájer a második Orbán-kormány által levezényelt közjogi átalakulás egyik kulcsfigurája és Orbán Viktor most őt is felkérte az alaptörvény „felülvizsgálatára”.

Nem csoda hát, hogy Handó szerint minden rendben van, nincs itt semmi látnivaló: szerinte „semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget”, hiszen a közigazgatási bíróságokkal csak „visszatérünk az 1949-ben megszakadt hagyományhoz”, és Európa-szerte is fontos szerepük van az ilyen fórumoknak. Handó ilyenkor átsiklik elegánsan afelett az apró tény felett, hogy Európa-szerte az igazságszolgáltatás egyik fontos ismérve, hogy független a hatalomtól, míg ezek a bíróságok egyenesen Orbánék alá lesznek beosztva – hisz az Orbán-kormány nevezi ki őket és az Orbán-kormánynak fontos ügyeket tárgyalják meg.

Magyarul:

  1. Orbán csinál magának egy saját bíróságot, ahol a neki fontos ügyekről az általa kinevezett emberek döntenek;
  2. az EU pedig majd elszöszmötöl vele, hogy ez jogszerű-e;
  3. a külföldi bírálóknak Szijjártó megmondja majd, hány országban működik még közigazgatási bíróság, nagyon demokratikusan;
  4. itthon pedig Handó lehazaárulózza, aki fel mer szóllalni ellene. 

Handó a választások előtt még azért próbált lavírozni, egyezkedni, de az újabb kétharmados győzelem után, megérezve az idők szavát, átkapcsolt németszilárdos-stílusú turbó-elvtársnőbe: az Országos Bírói Tanács (OBT) működését törvénytelennek minősítette és gyakorlatilag

nyílt háborúba kezdett az őt kritizáló bírókkal.

Az OBT pedig hol visszatámad, hol játssza a hülyét – még nem tudták eldönteni, hogy kiisszák-e az eléjük tett méregpoharat. Ma például kiadtak egy nyilatkozatot, ami inkább ez utóbbi felé tendál (igen, játszani a hülyét): most éppen „értetlenül állnak” az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének az OBT tagjait érő folyamatos támadásai előtt. Álhírnek minősítették, hogy az OBT az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózatához fordult volna és az európai szervezet beavatkozását kérte volna bizonyos kormányzati tervek miatt. 

Ehelyett az OBT, amely tagja az ENCJ-nek, csak

„látogatásra hívta meg a testület újonnan megválasztott elnökét”.

Az ENCJ közgyűlésén vagy a meghívással kapcsolatban a közigazgatási bíróságokat érintő tervek – amelyeket Handó Tünde 2016 őszén még a sajtóban is erőteljesen kritizált – szóba sem kerültek. Legalább is, ezt állítják a bírák, akik utána hosszasan panaszolják, milyen sérelmek érték őket:

  • az OBH elnöke „önkényes jogértelmezéssel illegitimnek nevezi az őt Alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet”, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkörének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést;
  • az OBT tagokat megválasztásuk óta – „részben Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről” – folyamatos támadások érik, amelyek lemondásokhoz is vezettek;
  • az OBT-tagok elleni fegyelmi kezdeményezések is valamennyi esetben az OBH elnökéhez köthetők, mindezek azonban csak eszközök arra, hogy a közbeszéd ne az OBT határozataiban tett megállapításokról szóljon;
  • az OBH elnöke az OBT által felügyeleti jogkörében megfogalmazott kritikákra érdemben eddig egyetlen alkalommal sem reagált. 

Akárcsak az akadémikusok, a bírák is most döbbennek rá, hogy a Fidesz enyves, hosszú keze hozzájuk is elért; ráadásul még a régi, demokratikus játékszabályok szerint próbálják játszani ezt a tragikomédiát. Valami érthetetlen oknál fogva nem fogták fel, hogy ebben az országban – ahogy Borókai Gábor, a megszűntetett Heti Válasz főszerkesztője sommásan megfogalmazta –

vagy velük van az ember, vagy ellenük.

A bírák valami “fura szakmai krédó” mentén gondolkodnak és függetlenek próbálnak maradni. (Ugyanis ez az alapja mindenfajta igazságszolgáltatásnak.) Orbán Viktornak viszont más az észjárása: nem tetszik neki, hogy vannak rajta kívül független hatalmi ágak, szakmai szempontok, meg ilyen pimf dolgok, mint alkotmányosság, demokrácia, hatalmi ágak szétválasztása. Ezért megpróbálja őket úgy felszámolni, hogy legalább a látszata megmaradjon annak, hogy működnek. Az országgyűlést, az ügyészséget, az alkotmánybíróságot, a választási rendszert, a médiát és az állami szerveket, illetve a gazdasági szereplők nagy részét már sikerült maga alá gyűrnie. Most jön a tudományos élet és a bíróságok. Meglepetés! 

Facebook Comments