Gyurcsány emberét indítja a Fidesz Szegeden Botka ellen

Gyurcsány emberét indítja a Fidesz Szegeden Botka ellen

Az nagy kérdés, miért állnak be egy politikai szélhámos mögé. lazarjszb.jpg

Hogy a Fidesz Szabó Bálintot (a képen balra) jelölné jövőre szegedi polgármesternek, azt 2 dologból lehet tudni. Egyfelől onnan, hogy maga Szabó közölte, elindul. Másfelől meg onna, hogy a bejelentést a kormánypropaganda vezető lapjában tette, és a Magyar Idők komoly teret, fényképes címlapcikket szentelt a jeles eseménynek.

A 36 éves Szabó mögött máris kalandos politikai pályafutás áll.

  • Már 2002-ben megpróbálkozott a politikával: alig 20(!) évesen a Fidesz és a KDNP támogatásával elindult (de kikapott) a Vas megyei Csepreg polgármesteri posztjáért.
  • A következő évben viszont átállt az MSZP-hez: 2004-ben roma vezetők fel is jelentették, hogy pénzért próbált tagokat toborozni a pártba.
  • Szabó perelt, de a bíróság kimondta, nem történt rágalmazás. (Tehát a tagvásárlás vádja igaz volt.)
  • Szabó erre ellenfeljelentéssel élt: szerinte az őt feljelentők megverték és megerőszakolták. A rendőrség viszont arra jutott, nem történt erőszak (ami amúgy teljesen példátlan is lett volna a magyar kriminalisztikában), és megszüntette az eljárást.
  • Szabót a történetek után kizárták az MSZP-ből. Akkor – átmenetileg – kiszállt a politikából. Szegedre költözött, és porszívóügynöknek állt.
  • A közéletbe 2012-ben tért vissza, amikor Gyurcsány frissen megalapított pártjának, a Demokratikus Koalíciónak lett tagja és szegedi szóvivője.
  • 2013-ban egy összeesküvéselmélettel szórakoztatta a közönséget: azt adta elő, hogy 3 szocialista politikus hogyan szivárogtatta ki állítólag az őszödi beszédet Rózsa Eduárdónak. A történetére semmilyen bizonyítékkal nem szolgált, zavaros ellentmondásokba keveredett, de Gyurcsány érdekeit jól képviselte, mert józanul az ember hajlamos lenne azt gondolni, hogy a felvételt az hozta nyilvánosságra, akinek az a birtokában volt. (Ti. maga Gyurcsány.)
  • Az általa besározott szocialista politikusok beperelték, Szabó mindhárom esetben elveszítette pert, de nem fizette ki a megítélt többmilliós kártérítéseket.
  • Gyurcsánnyal később is bizalmas viszonyt ápolt, elkísérte például a Lázár Jánossal való hódmezővásárhelyi találkozóra (lásd a lenti képet, forrás: Gyurcsány Facebook-oldala), de a DK-ból – hivatalosan legalábbis – távozott, a kínos őszödi mese után párttagságát kénytelen volt felfüggeszteni.

gyfszblj.jpg

  • Ezután ügyvédként jogászként követeléskezeléssel kezdett foglalkozni, ami praktikusan azt jelentette, hogy Lázár és a Fidesz kampánycéljait szolgálta. Megpróbálta Botkát belekeverni a Szeviép-ügybe és az önkormányzati parkolási történetbe is (aminek még csak károsultjai sincsenek, nemhogy Szabó által kezelt követelések).
  • Az utóbbi 4 évben Szabó egyértelműen a Fideszhez került közel. Szerepelt együtt például Lázár bizalmasával, meghívták Orbán Viktor szegedi protokolleseményére, ő cserébe pedig sajtótájékoztatókat tartott Botka ellen (ami mellesleg a másik mentorának is igen hasznos volt, amikor Botka még miniszterelnök-jelöltként le akarta hagyni Gyurcsányt az ellenzéki közös listáról).

Igazmondási hajlandóságáról a tagtoborzás, a nemi erőszak, az őszödi konteó és a szegedi ügyek mellett sokat elárul az a történet is, amikor 2005-ben az azóta meghalt Bajor Imre eladására adott el jegyeket Csepregen. Majd – amikor Bajor nem jelent meg – azt állította, balesete volt az autópályán. Bajor azonban a saját balesetéről csak a hírekből értesült.

Meg arról is, hogy neki lett volna egy fellépése Csepregen.

Ezek után felmerül a kérdés,

miért akarna a Fidesz egy politikai bohócot, szélhámost és kalandort indítani

a mindenképpen kicsinálni szándékozott Botka ellen. Mert Szabó személye és egész életútja olyan, mintha a Botka-kampány számára találták volna ki. (A polgármester azzal kampányol, hogy nem hagyja Szegedet gazemberekre.)

1. Az egyik lehetőség az, hogy kell nekik egy szereplő, akit be lehet állítani független érdekvédőnek – bár az kétséges, hogy nagy tömegben lennének olyan választók Szegeden, akik elhiszik, hogy Szabó független a jobboldaltól.

2. A másik lehetőség természetesen az, hogy azért indítják Szabót, mert nem találtak nála jobbat: a szegedi Fidesz prominensei közül senki nem akarja megégetni magát a biztos vereséggel.

3. Viszont az sem kizárható opció, hogy egyáltalán nem szándékoznak beállni Szabó mögé; a cél csak az ellenfél megtévesztése. Eszerint a valódi jelölttel majd csak a választások előtt áll elő a Fidesz, mert azt ők is jól tudják, hogy egy politikai bohócot még akkor se legfeljebb akkor választanának meg polgármesternek, ha egyedül indulna.

(Felső kép: szeged.hu)

Facebook Comments