Egy szomorú magyar világrekord, amelyről a kormánypropaganda elfelejtett beszámolni

Egy szomorú magyar világrekord, amelyről a kormánypropaganda elfelejtett beszámolni

Egy szomorú magyar világrekord, amelyről a kormánypropaganda elfelejtett beszámolni

Az Orbán-kormány és tájékoztatási szervei általában lelkesen közlik azokat a híreket, hogy hol tombol a járvány, milyen világrekordok születtek éppen a koronavírusban (például Indiában 300 ezer új esetet detektáltak csütörtökön: Világrekord – közölte a Magyar Nemzet), vagy hol áll éppen az oltási verseny, de egy magyar vonatkozású világcsúcsról valamilyen oknál fogva elfelejtettek beszámolni.

Április 22-én Magyarország átvette a vezetést a világranglistán a lakosságarányos halálozást tekintve.

Egymillió főre vetítve az értelmezhető méretű országok közül sehol a világon nem haltak meg annyian, mint nálunk. 2700-an.

Egymillió fő alatt a statisztika torzít: Gibraltárban csak 33 ezren élnek, de százan sem haltak meg. Magyarországon viszont több mint 26 ezren; a csütörtökre virradóra közölt újabb 214 halálesettel megelőztük az eddigi éllovas Csehországot.

  • Lakosságszámot tekintve Magyarország a 94. legnagyobb a világon.
  • A koronavírusban elhunytakban viszont már a 22.

Ezzel jött össze a lakosságarányos első hely. A halottak számát tekintve is 72 olyan országot sikerült beelőzni, ahol nálunk többen (helyenként jóval többen) élnek. A járvány kiindulóhelyén, Kínában például a hivatalos adatok szerint egymillió embereként hárman haltak meg, azaz a Fidesz újabban nagy barátja 900-szor(!) jobban kezelte a járványt az epigonnál.

De nem kell ilyen messzire mennünk az összevetéshez:

  • Az összhalálozásban Románia például még előttünk van, de csak hajszállal, ami onnan nézve különösen szép teljesítmény, hogy a keleti szomszédban kétszer annyian élnek.
  • A kormány által tavaly még “járványügyi laboratóriumnak” tekintett, Magyarországhoz hasonló méretű Ausztriában csütörtökön lépte át a halottak száma a 10 ezret. Miközben nálunk ugyanaznap a 26 ezret.

Lehet persze masszírozni a számokat, és azt állítani, mint a kormány vezérpropagandistája tette, hogy a járvány áldozatai nem is a járvány áldozatai, mert 80-90 százalékuk egy nappal(!) később amúgy is meghalt volna, de ez csak a valóság tagadása (elhazudási kísérlete).

Nyilván senki nem hiszi el, hogy a diabéteszesek vagy a hipertóniások koronavírus nélkül közvetlen életveszélyben lettek volna. Egy krónikus betegség pont azért krónikus, mert még éveket, esetleg évtizedeket lehet vele élni.

Hacsak nem engednek szabadon egy halálos járványt az országban.

Az Orbán-kormány járványkezelésének totális kudarca 26 ezer magyar ember életét rövidítette meg – esetenként jelentősen.

Ez onnan nézve megintcsak különösen jelentős eredmény, hogy tavaly tavasszal és nyáron, a március és szeptember közötti félévben alig több mint 600 áldozata volt a vírusnak Magyarországon, amivel bár nem a legjobbak között voltunk (Szlovákia vagy Lettország még sokkal jobb eredményeket, jelentősen kevesebb halottat produkált), de azért értelmezhető volt akár relatív sikerként is Nyugat-Európához, Brazíliához vagy a trumpi Államokhoz viszonyítva.

Azzal összevetve meg pláne, ami tavaly ősz óta Magyarországon történt.

Bár 2020 tavaszán bebizonyosodott, hogy a járvány elfojtható rövid, de intenzív és szigorú lezárással, lásd a tavaly áprilisi kijárási korlátozást, a GDP-adatok ismeretében az Orbán-kormány tudatosan döntött úgy, hogy nem ismétli meg a tavaszi, mégha részleges eredményeket hozó járványkezelést sem.

Bár a propagandából zúgtak a szlogenek, hogy

  • Együtt újra sikerülni fog!
  • Minden élet számít!

a kormány épp ellenkezőleg cselekedett. Orbán volt olyan őszinte, hogy szeptemberben el is mondta ezt. Akkor arról beszélt, hogy számára nem a vírus megállítása, a járvány elfojtása az elsődleges, a fertőzöttek száma helyett

Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.

Azaz nem probléma, ha nő a fertőzöttek száma, sőt, az a jó, mert az ország korán átesik a járványon, és meglesz az ún. nyájimmunitás. Ugyancsak ez volt az oka, hogy az állította, az egészségügyet felkészítették (megszüntették a normál ellátást, valamint vettek 20 ezer használhatatlan respirátort 300 milliárdért), ezért

Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani.

De kiderült, hogy az egészségügyet nem készítették fel, az emberi kapacitások tragikus hiánya tragikus eredményekhez vezetett, nincs (azóta sincs) biztosan működő kezelés. Az ellátórendszer gyakorlatilag összeomlott, minden 20 lélegeztetőgépre kerülő közül csak egyet tudtak levenni róla.

Az orbáni rezsim saját mércéje szerint is megbukott: összesen eddig több mint 26 ezren, Orbán idézett ígérete óta több mint 25 ezren haltak bele a járványba Magyarországon.

Ez egy igazi humanitárius katasztrófa, amit a kormány politikája okozott.

Föláldozták néhány 10 ezer ember életét a gazdasági adatokért.

A kormány bevállalta a katasztrófát, csak arra vigyázott, hogy meg ne tudja valaki. Nem engedték a sajtót az egészségügy közelébe, monopolizálták az információáramlást, és elhallgatták, miként teljesít Magyarország, illetve az Orbán-kormány nemzetközi összevetésben.

És bár tragikusan, erről a választók alig tudnak valamit. A fideszes szavazók 90(!) százaléka, az ellenzékiek több mint fele nincs tisztában a valós járványhelyzettel, és nem gondolja, hogy Magyarországon nagyon rossz volna a járványhelyzet.

Pedig az. A világon a legrosszabb.

Ugyanakkor a Fidesz stratégiája bevált: nem a járványt, hanem az arról való kommunikációt kezelték.

Orbán nézőpontjából pedig a halottak száma nem érdekes. Róla véleményt csak az élők mondanak.

Régi dakota közmondás: halott ember nem szavaz.

Facebook Comments