Orbán tavaly még anyázott, amikor azt hallotta, hogy kevesebb gázt kell használni

Orbán tavaly még anyázott, amikor azt hallotta, hogy kevesebb gázt kell használni

Orbán tavaly még anyázott, amikor azt hallotta, hogy kevesebb gázt kell használni

Ő tudja, melyik mondat az, amelyik “megöli a gazdáját”.

Újabb lakossági gázáremelést egyelőre nem jelentett be a kormány, de a középületekben drasztikus fűtési korlátozást vezetnek be.

  • 25%-kal akarják csökkenteni a közintézmények gázfelhasználását.
  • 18 fokban maximálták a középületek hőmérsékletét.

Érdemes itt emlékezni arra, hogy a 25%-os csökkentés éppen 66%-kal több annál, mint amit (a gázfelhasználás önkéntes 15%-os mérséklését) az Orbán-kormány (az Unióban egyedüliként) 2 hónapja nem szavazott meg Brüsszelben. Továbbá, hogy a középületek 18 fokos maximuma egy fokkal kevesebb annál, mint amit a német kormány rendelt el saját közintézményeinek, és amit egy hónapja az orbánista propaganda még brutális megszorításnak nevezett.

Szintén a Fidesz-agitprop volt, amelyik augusztus végén, amikor bőven 300 euró fölött járt a földgáz megawattóránkénti ára, megdöbbentőnek és “energiadiktatúrának” titulálta, hogy Európai Bizottság éppen ezt, a 18 fokra való csökkentést akarja javasolni a tagállamoknak. Az Orbán-kormány azonban nem várta meg a nem kötelező javaslatot sem, hanem maga rendelte el a korlátozást.

A kormánypropaganda az elmúlt hetekben azt a hazugságot terjesztette, hogy “Európa legtöbb országában már nincs áram, olaj és gáz”. Szemben persze Magyarországgal, ahol minden van és olcsó, mert “megvédték a rezsicsökkentést” és “a Fidesz nem engedi, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát”.

Ehhez képest persze a gáz árát nem a háború, hanem Putyin zsarolása lökte az egekbe, továbbá már a háború előtt elszállt, amit az is mutat, hogy az orbánista agitátorok már tavaly ősszel azt állították, Németország a fűtés nélküli télre készül fel. Azt már nem árulták el, hogy végül túlélte-e a 2021-es telet Nyugat-Európa.

A Fidesz a választási kampányban mindent az ún. rezsicsökkentésre tett fel, aminek fenntartása szerintük az olcsó orosz gáznak lesz köszönhető. Erről utóbb kiderül, hogy egyáltalán nem olcsó, hanem a holland TTF piaci áraihoz kötött.

A kampány irányát Orbán már tavaly novemberben, egy rádióinterjúban megadta, amikor anyázta az ellenzéket, amikor annak miniszterelnökjelöltje az akkori árak miatt fenntarthatatlannak nevezte a hatósági gázárat:

Én figyelem, megmondom őszintén, régóta vagyok a szakmában, tehát én tudom, hogy melyik mondat az, ami megöli a gazdáját, tehát jobb lett volna, ha az életben a száján ki nem ejti. „Hazudtunk reggel, délben, meg este” – hogy csak egyet idézek a klasszikusokból –, de például azt mondani, amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan

Orbánnak abban igaza lett, hogy a mondat megölte a gazdáját. Az előválasztás után, novemberben még a kormánypártokkal paritásban lévő ellenzék támogatottsága decemberre, MZP inkriminált mondata után drasztikusan zuhant.

A dolog nagyon mélyre ment: a különbség megmaradt áprilisra is.

És akkor a Fidesz-szavazók a választás után alig pár hónappal megkapták jutalmul, amit az ellenzékiek büntetésből. Úgy tűnik, mintha Orbán maga is ellenzéki-baloldali lenne: ugyanazt csinálja,

  • ami ellen kampányolt,
  • amit propagandája még egy hete is megszorításnak, megdöbbentőnek és energiadiktatúrának nevezett,
  • amit a választások után után közvetlenül kizárt,
  • és aminek hallatán tavaly ősszel anyázott.

Megjegyzendő, hogy a gáz világpiaci ára tavaly decemberben nagyjából ugyanott járt, ahol most (187 vs 199 €/MWh). Akkor még anyázott, most már gázárat emel és fűtést korlátoz.

Most már az a kérdés, hogy a mondat ismét megöli-e a gazdáját.

Gyurcsány bejelentette, hogy igen, mert ő már csak tudja, hiszen átélte.

Facebook Comments