Először ismerte el a magyar állam, hogy 60 fölött hatástalan a kínai vakcina

Először ismerte el a magyar állam, hogy 60 fölött hatástalan a kínai vakcina

Először ismerte el a magyar állam, hogy 60 fölött hatástalan a kínai vakcina

Már hivatalosan is megbukott az ember- és gyógyszerkísérlet.

A koronavírus elleni oltás 3. dózisára jelentkezőkkel egy olyan tájékoztatást íratnak alá az oltópontokon, amelyik a Sinopharm/Vero Cell vakcinával oltottakat az immunsérültekkel helyezi egy sorba:

Egészségügyi okból elsősorban az immunsérültek oltandók, vagyis az immunszupresszív kezelés (kemoterápia, sugárterápia, biológiai terápia, magas dózisú szteroid terápia) alatt állók, illetve akiknél az alap oltási sor immunszupresszió állapotban történt. Emlékeztető oltás szempontjából ugyanebbe a csoportba tartoznak az elölt teljes vírus vakcinával (Sinopharm) oltott 60 éven felüliek és/vagy immunsérültek.

A tájékoztató faximiléjét Dobson Szabolcs gyógyszerész közölte a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldalán.

Ezzel a magyar állam először ismerte el, hogy a Magyarországon használt kínai vakcina nem egyenrangú a többivel (főként a nyugati fejlesztésű, európai engedéllyel rendelkezőkkel), mert időseknél a hatásossága az immunszupresszív kezelés alatt állókéval vethető össze.

A Sinopharm/Beijing CNBG/Vero Cell egyszerre

  • a legkorszerűtlenebb-legelavultabb technológián alapuló, ezért a legkevésbé hatékony;
  • egyúttal azonban a messze legdrágább vakcina (darabja 31,5 euróba kerül, ami kétszerese a Pfizer és 20-szorosa például az Astra Zenica árának);
  • azonban ebből érkezett a legtöbb Magyarországra (több mint 5 millió adag, amiből 3 millió a magyar állam nyakán maradt: 35 milliárd forint buktunk rajta).

A NER-közeli strómancég közbeiktatásval vásárolt kínai vakcina hatásosságáról az idősek körében az OGYÉI sem volt meggyőződve:

Ezt a gyógyszert feltételesen hagyták jóvá a III. fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján. A védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.

A szakhatóság csak a kormány politikai nyomására engedélyezte a magyarországi használatát: gyakorlatilag jogszabály-módosítással kötelezték erre.

Ugyancsak kétségei voltak az Egészségügyi Világszervezetnek. A WHO jelentéseben azt írta,

nagyon alacsony mértékben bizonyosak abban, hogy a BBIBP-CorV, azaz Sinopharm vakcinája hatásos-e a 60 év felettieknél és a krónikus betegeknél.

A magyar ellenzéki pártok az adatok és bizonyítékok hiánya miatt a Sinopharm (és az orosz Gamelaja Szputnyik V-je) használatának felfüggesztését követelték, amíg a politikai nyomástól független uniós szakhatóság, az EMA engedélyét meg nem kapják.

A Fidesz-kormány azonban oltásellenesnek nevezte az ellenzéket, és nem függesztette fel a kínai vakcina használatát. Tavasszal valamivel több mint egymillió embert oltottak be vele. Akik közül ráadásul közel 600 ezren tartoztak a 60 éven felüliek közé, azaz a kiemelt kockázatúak körébe.

Mindezt annak ellenére, hogy

Az Orbán-kormány és a Fidesz-KDNP mindennek ellenére azt hangoztatta, hogy mindegyik vakcina egyformán hatásos.

Ami nyilvánvalóan nem volt igaz: a Sinopharm még 60 alatt is csak 79%-os hatásosságot mutatott, ami ugyanakkora, mint az Astráé a teljes népességben, az időseket is beleszámolva, és jóval alacsonyabb, mint a Pfizer és a Moderna mRNS-oltóanyagáé.

Más országok tudták ezt, és el is ismerték: Bahrein, az Emírségek és Szerbia is hónapokkal ezelőtt elkezdte a Sinopharmmal oltottak újravakcinációját mRNS-oltásokkal. Az Orbán-kormány viszont augusztus elsejével lehetővé tette az összes vakcina után a 3. dózis felvételét, hogy az a látszat keletkezzen, erre minden oltóanyag után szükség van, és ne sértsék meg a szövetséges kínai kommunistákat.

A Dél-Pesti Centrumkórházban az oltásra jelentkezőkkel aláíratott betegtájékoztató az első hivatalos dokumentum arról, hogy a magyar állam tudta, hogy hazudik:

a vakcinák nem egyenrangúak, a kínai hatásossága 60 fölött csekély, a Sinopharmot kapottakat úgy kell kezelni, mintha egyáltalán nem lettek oltva.

Megbukott a gyógyszerkísérlet, amire pedig olyan büszke volt a Fidesz-kormány.

Facebook Comments