Orbán beszélt Putyinnal, de nem tudott semmit intézni

Orbán beszélt Putyinnal, de nem tudott semmit intézni

Orbán beszélt Putyinnal, de nem tudott semmit intézni

Ezt Szijjártó külügyminiszter árulta el az egyik propagandalapban.

Az interjúban hosszan ecseteli a migráció és “Brüsszel elhibázott politikájának” veszélyeit; a Fidesz és az Orbán-rezsim láthatólag a 15-18 közötti csodafegyveréhez kénytelen nyúlni, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet az ország gazdasági összeomlásának folyamatáról.

A fiktív veszély mellett a másik módszer a blame game, a felelősség áthárítása. Magyarország ún. kormánya videóban próbálja az ún. háborúra hárítani a felelősséget az az elszabadult inflációért és a forint szabadeséséért. A képet némileg árnyalja, hogy

  • a magyarországi infláció már februárban, a háború kitörése előtt is 8,3%-os, 20 éve nem látott mértékű volt;
  • a benzin és a csirkefarhát árának befagyasztásáról még korábban, már decemberben döntöttek;
  • sehol máshol Európában nem szabadultak el ennyire az árak;
  • valamint egyetlen valuta sem gyengült a forinthoz hasonló mértékben.

Ugyancsak feltűnő, hogy a propagandavideó csak egyszerűen per háborúként emlegeti a dolgot, és nem nevezi meg a felelőst, Putyint és az orosz politikai vezetést. Pedig ha igaza lenne a kormánynak, a Fidesznek és Orbánnak, akkor a háború befejezését annak elindítójánál, a kezdeményezőnél és agresszornál volna érdemes indítványozni.

Ahelyett, hogy a felelősséget próbálja áthárítani, és videóban magyarázkodik, miért nem hívja fel Putyint, hogy állítsa le az offenzíváját és vonuljon ki Ukrajnából?

Nos, a válasz az, hogy felhívta. Illetve azt nem tudjuk, hogy ki volt a kezdeményező, de Szijjártó szerint beszéltek:

Az orosz elnök legutóbb a magyar választásokat követően beszélt telefonon a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktor akkor szorgalmazta a béketárgyalásokat és a tűzszünetet. Azóta köztük nem volt közvetlen kommunikáció.

Nem tudjuk, ez pontosan mikor történt, de két dolog árulkodó:

  1. nem a választás után közvetlenül, mert az obligát gratulációt a Kreml szerint Putyin táviratban ejtette meg;
  2. viszont a választás utáni telefonbeszélgetés tényét most először árulták el, egész eddig gondosan hallgattak róla.

Érdemes talán felidézni, hogy áprilisban Orbán nem tudott elmenni Varsóba, a lengyel vezetés oroszbarát magatartása miatt nem volt hajlandó fogadni. Ehelyett Rómába látogatott, a pápához. Francesco ezután egy interjúban árulta el, hogy Orbán azt mondta neki, május 9-ére, a “győzelem napjára” az oroszok befejezik a háborút. Ekkor még nem volt világos, hogy Orbán ezt honnan vette.

Most már okkal feltételezhetjük, hogy maga Putyin mondta neki.

De annyira nem lett igaz, békekötés, sőt, fegyver- vagy tűzszünet se történt azóta.

Most viszont már azt mondja Szijjártó, hogy a háború sokáig fog tartani. Ésszerű azt gondolni, hogy ezt közvetlen forrásból, az orosz kollégától, a helyi autokrata nemzetközi kifutójától tudja:

Szergej Lavrovval szoktunk beszélni, legutóbb múlt héten telefonáltam vele energiaellátási ügyekben, hiszen ez kulcsfontosságú kérdés, és egyeztettem az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel is, tehát van konzultáció

Eképpen tehát az a helyzet, hogy mivel az oroszok nem hagyják abba a háborút, ami a Fidesz és a jelenlegi magyarországi kormány szerint ún. háborús inflációt okoz, ami pedig a lakosság megélhetését és létfenntartását nehezíti, sőt veszélyezteti – úgy tűnik,

mintha Putyin egyenesen Orbán bukásért dolgozna.

A magyarországi választók közül 2,8 millió szavazott Orbánra és pártjára április 3-án a Stockholm-szindróma miatt. Abban a reményben, hogy ezek ketten olyan jó cimborák, hogy Magyarország kimarad a háborúból, és nem kell elszenvednie annak hatásait.

Hát, ez nem jött be, még a Fidesz vagy Szijjártó szerint sem:

a háborúnak nem lesz gyorsan vége (…) Azonban mindaddig, amíg nem lesz béke, amíg ezt a háborút folytatják, addig az európai gazdasági környezetben nem lesz pozitív hangulat. Miért lenne?

Facebook Comments