Szijjártóval üzente meg Moszkva a gázszállítások csökkentését

Szijjártóval üzente meg Moszkva a gázszállítások csökkentését

Szijjártóval üzente meg Moszkva a gázszállítások csökkentését

Nem áll jól Putyin háborúja Ukrajnában. Hivatalosan is elbukott az orosz téli offenzíva, amelynek deklarált célja Donyeck oblaszty teljes területének elfoglalása volt. Ehhez képest megrekedtek a stratégiailag jelentéktelen Bahmutnál, amelyet 8 hónap ostrom és több tízezer orosz katona halála árán még mindig nem tudtak teljesen elfoglalni.

  • Korábban elbukott az ukránok energiaellátásának, légvédelmének és moráljának moráljának megtörésére indított légihadjárat.
  • Annak előtte az arcvonal rövidítése érdekében két komolyabb területet, Harkov környékét (szeptemberben) és a Herszont, a Dnyeper nyugati partját (novemberben) is kénytelenek voltak feladni.

Hát hogy lesz ebből világraszóló győzelem, a birodalom kiterjesztése, a történelmi Oroszország helyreállítása, Ukrajna különállásának megszüntetése, tovariscsi?

Vissza kellett nyúlni az eredeti tervhez, hiába bizonyult az már korábban kudarcosnak.

Az eredeti terv arról szólt, hogy nyomást kell gyakorolni a nyugati hatalmakra és az Unióra, hogy mondjanak le Kijev támogatásáról, aminek következtében Ukrajna majd lemond a szuverenitásáról, és még háború sem kell hozzá.

Erre nyilvánvaló eszköz volt az EU orosz földgáz-függőségének felhasználása, és a szállítások leállításával való zsarolás. A Gazprom 2021-ben több mint felét szállította az Unió által felhasznált kb. 400 milliárd köbméter gáznak, az éves átlag 160-180 milliárd köbméter volt Oroszországból hajón és több különböző vezetéken.

A zsarolás már 2021-ben megkezdődött, bár a nyilvánosság erről nem értesült.

  • Előbb az LNG-szállításokat csökkentették jelentősen.
  • Októberben a Jamal-vezetőket, amely Fehéroroszországból Lengyelországba vitt gázt, korlátozták.
  • Decemberben (még mindig 2 hónappal a háború elindítása előtt) az Északi Áramlattal is megtették ugyanezt.

Európa jelentős része azonban nem engedett, kitartott a megtámadott áldozat mögött. Sőt, az Európai Tanács tavaly márciusban a versailles-i nyilatkozatban az orosz gázfüggőség önkéntes felszámolásáról döntött. A tőzsdei gázár ennek hatására jelentősen mérséklődött. Meg is, hogy valójában semmit nem léptek ennek érdekében: az orosz földgáz azóta sincs embargó alatt Európában.

A kiszárítási projekt. Forrás: G7

Putyin ekkor maga vette kezébe az ügyet. Márciusban végleg elzárta a Jamalt, júniusban pedig az Északi Áramlatot is. A tőzsdei gázár a németek pánikvásárlásainak köszönhetően az egekbe emelkedett. Augusztus végére azonban megteltek a tárolók, és onnan folyamatosan csökkent.

2022-ben, az év eleji szállítások miatt az oroszok a korábbi mennyiségét mintegy harmadát, 60 milliárd köbmétert küldtek Európába (egyoldalúan megszegve ezzel az érvényes szerződéseiket), ami az év végére oda vezetett, hogy havonta az EU-szükségletek alig több mint 10%-a származott tőlük.

A december-januári szállítások ún. évesítéséből elvileg az következne, hogy idén kb. 40 milliárd köbmétert szállítanak, ami megfelelne a 2, még működő vezeték, az Ukrajnából Szlovákiába tartó Testvériség és a Törökországon, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező Török Áramlat kapacitásának.

Azonban Orbán moszkvai kapcsolattartója, Szijjártó néhány napja találkozott az orosz energiaügyi miniszterrel, és egy hétfői konferencián arról beszélt, hogy “világossá vált”, idei orosz gázszállítások nem fogják meghaladni a 8-10 milliárd köbmétert.

  • Ami szinte biztosan az jelenti, hogy leállítják az ukrán-szlovák vezetéket.
  • És egyáltalán nem kizárható, hogy a török-szerb-magyart is.

Hogy gond van a magyarországi orosz gázszállításokkal, az már hetek óta világos. Eleve mi vettük a legdrágábban az orosz gázt azok közül, akik még veszik. Szijjártó pedig februárban Azerbajdzsánnal tárgyalt évi 2 milliárd köbméter megvásárlásáról, amire nem volna szükség, ha az orosz kapcsolat rendben lenne.

Hogy pontosan mi a probléma, azt nem lehet tudni, de az orosz nagykövet minapi nyilatkozata arra utal, hogy Moszkva a szerződés újratárgyalását akarja, elszakítva a most nem túl magas TTF-ártól.

Mivel már annyira keveset szállítanak, hogy a tőzsdén keresztül nem tudják befolyásolni az árat, azt akarják, hogy ők maguk határozhassák azt meg.

  • Ennyit arról, hogy az oroszok megbízható partnerek.
  • Meghogy a másfél éve 15 évre aláírt szerződés kedvezőbb, mint a korábbi volt.
  • Továbbá, hogy ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés is.

Ennyit az olcsó orosz gáz mítoszáról. Meg az Orbán-rezsim Moszkva érdekeit kiszolgáló politikájáról.

És akkor Szijjártó, nyilván Orbán utasítására, tiltakozik, amikor az EU a földgáz-fogyasztás mérséklésének meghosszabbításáról dönt. Nem szavazza meg, még szerencse, hogy megvétózni nem tudja. Orbán meg arról beszél, hogy 3(!) új gázerőművel kell kiszolgálni az idetelepíteni kívánt kínai akkugyárakat.

Szerintük tehát a a kínálati szűkösségre, nem a kereslet csökkentése, hanem ellenkezőleg, a fogyasztás növelése jelenti a megoldást.

Ez is van olyan logikus, mint az orbáni békepolitika, amelyik a háborús agresszor igényeinek kielégítésével reméli elérni a békét. De látjuk, az is mennyi mindent elért. Például, hogy alkalmasint Magyarországnak is elzárják a gázt.

Facebook Comments