Csaknem háromszor annyiért adja a kormány a gázt, mint amibe a piacon kerül

Csaknem háromszor annyiért adja a kormány a gázt, mint amibe a piacon kerül

18 +

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Még nem múltam el 18 éves
Csaknem háromszor annyiért adja a kormány a gázt, mint amibe a piacon kerül

Csaknem háromszor annyiért adja a kormány a gázt, mint amibe a piacon kerül

Kevesebb mit felére zuhant a gáz ára a TTF-en, amióta az EU ársapkát tett rá – és amióta Szijjártó bejelentette, hogy Európa magát öli meg vele. Szerda délután 68 eurónál járt.

  • 120 euró volt a megawattóránkénti ára a földgáznak a rotterdami tőzsdén 2021. októberben, amikor Orbán arról beszélt, hogy anyázni támad kedve, amikor a fogyasztás csökkentéséről hall.
  • 180€/MWh volt a gázár 2021. decemberben, Orbán azt mondta, hogy Nyugat-Európa meg fog fagyni télen.
  • 220 euró volt gázár 2022. márciusban, amikor Orbán azt ígérte, megvédik a rezsicsökkentést.
  • 175€/MWh volt a tőzsdei ár 2022. júliusban, amikor kiderült, hogy mégse, és a kormány a hétszeresére emelte az átlagfölötti fogyasztás árát.

A rotterdami gáztőzsde. Forrás: Trading Economics

340 eurót kellett fizetni Rotterdamban egy megawattóráért augusztus végén, amit Orbán, a kormánya, a Fidesz és a pártállam egyéb szatellitjei a gázra nem is létező uniós szankcióknak tudtak be, azt állították,“Európa legtöbb országában már nincs áram, olaj és gáz”, és azt követelték, a Nyugat szüntesse be Ukrajna támogatását, Kijev kössön békét, azaz kapituláljon és hódoljon be Putyinnak.

Szijjártó egész július-augusztusban arról beszélt, milyen jól halad a tározók felöltése. Azaz Magyarország akkor vásárolt gázt, amikor az a legdrágább volt.

A gázár a tározók feltöltése után esni kezdett, elérte a 100€/MWh-t, majd a tél közeledtével ismét emelkedett 50%-ot. Ekkor az EU ársapkát tett a gázra (csak a tengeri szállításúra, csak február 15-étől és csak 180€-nál).

Magyarország ezt nem támogatta, mert Szijjártó biztos volt benne, hogy az ársapka gázhiányhoz, ami pedig áremelkedéshez vezet majd:

“Európa saját magát öli meg.”

Szijjártónak annyira igaza lett, hogy a gázársapka óta a rotterdami tőzsdei ár megfeleződött. Majdnem 150€/MWh-ról január 4-én délutánra 68 euróra esett megawattóránként.

A drasztikus zuhanásról a kormány propagandabirodalma nem számolt be. Az energiaügyi minisztérium ellenben december 30-án azt közölte,

nem nőnek a lakossági felhasználók terhei. A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz.”

Hogy esetleg csökkenhetnének is, arról nem tettek említést.

Egy megawattórát 100 köbméterrel számolva, 400-as forintárfolyammal és 70 eurós gázárral kalkulálva ez azt jelenti, hogy egy köbméter a tőzsdén 280 forintba kerül, miközben a magyar nép az átlagfogyasztás fölötti részért 750 forintot fizet.

Tehát csaknem háromszor annyiért adja a kormány a gázt, mint amibe a piacon kerül.

Kinek mit intézett, ugye.

Facebook Comments