11 bebukott jóslat: az ember, aki következetesen NEM látja a jövőt

11 bebukott jóslat: az ember, aki következetesen NEM látja a jövőt

11 bebukott jóslat: az ember, aki következetesen NEM látja a jövőt

A nemzetvezető száján általában olyan dermesztő ökörségek jönnek ki, hogy az érvényességüket még a kormányoldalon is kénytelen eltolni a távoli, bizonytalan, homályos jövőbe, és azt mondani, hogy O. Viktornak nem igaza VAN, hanem igaza LESZ.

Hátha akkora már nem emlékszik senki arra, hogy mit mondott. És lehet azt csinálni, mint a lakájmédia kormánypropaganda hazugsággyár egyik alegysége, amelyik most címben bírta az állítani, hogy

Az idő mindig azt igazolja, hogy Orbán Viktornak igaza van.

A ténylegesen létező valóságtól azonban semmi nem is állhatna ennél távolabb.

Csak néhány, de nem önkényes, hanem stratégiai jelentőségű példa az elmúlt évekből, amikor az idő azt igazolta, hogy Orbán egy maga által teremtett illúzióvilágban él.

Nemhogy látná a jövőt, de pont az ellenkezőjét jósolja, mint ami valójában történni fog.

1. Hét éve például megjósolta, hogy 2017 a “lázadás éve” lesz Európában. Tehát, hogy a migrációs krízis fokozza a feszültségeket, polgárháborús hangulat teremtődik, kormányok buknak meg, aminek eredményeként az idegen- és bevándorlásellenes szélsőjobboldal kontinens-szerte átveszi a hatalmat.

Semmi ilyesmi nem történt. Nincs polgárháború, nincs szélsőjobb fordulat.

2. 2018 nyarán, Tusnádfürdőn ugyanilyen irányú jóslatot tett. “Most mi jövünk” – mondta a következő évi EP-választása utalva. Tehát, hogy a megerősödő szélsőjobb és a jobbközép együtt többséget szerez az EP-ben, és együtt polarizálhatják Európát. Ő pedig – mint a kettő között lévő közös nevező, akkor még Néppárt-tag – majd hatalomra kerül a Bizottságban.

A dolog nagyon nem történt meg. A jobbközép és a szélsőjobb együtt is kisebbségeben maradt. Továbbra is a néppárti-liberális-szocdem centrista koalícióé a többség. Orbánt, illetve pártját, a Fideszt pedig kirúgták a Néppártból.

Kevésbé a vállalhatatlan nézetei és tettei miatt, mert azok már addig is tudottak voltak, inkább mert az európai jobboldalon megbukott mint politikai stratéga.

3. Szakpolitikában sem jobb jós. 2020. szeptemberében például megígérte, hogy “mindenkit meggyógyítanak, aki a járványban megbetegszik”.

Az eredmény 50 ezer halott. Még a hivatalos statisztika szerint népességarányosan is a világ egyik legrosszabb adata.

4. Egy évvel később, 2021. őszén azt jósolta, hogy az olcsó orosz gázzal fenntartható az ún. rezsicsökkentés, ellenben Európa többi – elsősorban a nyugati – része meg fog fagyni, mert nem lesz elég gáz.

Természetesen mindkettőben tévedett. A Nyugat nem fagyott meg, ellenben a “rezsicsökkentés” sem volt fenntartható. Brutálisan meg kellett emelnie a gáz árát a háztartások harmadának, mert az orosz gázért a tőzsdei árat kellett fizetni.

5. A gázpiacon különösen bizonytalanul mozog. Idén februárban például azt jósolta, hogy a gázár nem fog visszatérni a háború előtti szintre. Szerinte háromszoros lesz. Ehhez képest pillanatnyilag feleannyi, de alig egy hónapja volt ennél lejjebb is.

6. A belpolitika sem fekszik neki. A választás előtt közvetlenül azt mondta, “nem oda Buda, de még Pest sem”. Azaz a fővárosban is nyerni fog a Fidesz. 17-1-re kaptak ki.

7. A választás után közvetlenül azt jósolta, hogy nem változtat a kormány poltikáján, nem lesznek megszorítások.

Mi sem természetesebb, hogy lettek: a gázáremelést megelőzte egy brutális inflációserkentő adóemelés, és leállították az állami beruházásokat.

8. Az utóbbiakat nyilván nyugat-európai pénzből – uniós segélyből – tervezték finanszírozni. Ezekről 2022-ben Tusnádfürdőn jósolta meg, hogy rögtön érkeznek. “Vitatkozunk, elmegyünk a falig, majd egymás tenyerébe csapunk”.

Természetesen tévedett: a fizetési mérleget megváltó eurómilliárdok azóta sem érkeznek. A forintárfolyam stabilizálására a jegybanknak meg kellett emelnie az irányadó kamatot, ami viszont recessziót okozott.

9. Így Orbánnak az a jóslata sem igazolódott be – szintén 2022, Tusnádfürdő -, hogy Magyarország lesz a “lokális kivétel a globális recesszióban”. Amit ti. a putyini rablóháború okozna. Ezzel szemben az Unió nincs recesszióban, a 27-ből 4 ország viszont igen – köztük Magyarország.

Tényleg lokális kivétel lettünk, de Orbán jóslatával éppen ellenkező értelemben.

10. A háborúval külön is befürdött. Tavaly februárban azt mondta, hogy “stratégiai nyugalom”. Amivel azt a várakozását fejezte ki, hogy nincs itt semmi tennivaló, meg idő sincs rá, mert az oroszok gyorsan, pár nap, legfeljebb néhány hét alatt győznek, elfoglalják Kijevet, Ukrajna kapitulál.

Ehhez képest eltelt másfél év, és a háború még mindig tart. Moszkva nem győzött, Kijevet nem foglalta el, Ukrajna kitart.

Az oroszok olyannyira nem győztek, hogy már nem is akarnak, ők is tudják, hogy nem tudnak. Beérnék a látványos vereség elkerülésével, a megszállt területek megtartásával, az orosz birodalom területének néhány ezrelékkel való növelésével, amit el tud adni a propaganda a Volga-hátságon győzelemként.

Orbán várakozását és jóslatát megint csak nem igazolta az idő.

Az infláció esetében a cáfolat nagyon látványosra sikeredett.

11. Tavaly májusban ígérte meg, hogy előbb megszelídíti, utóbb megfékezi az áremelkedéseket. Azt jósolta, hogy az eredmények már szeptemberre látszódni fognak, decemberre pedig a gazdasági helyzet fenntarthatóvá válik.

  • Ekkor 8-9%-os volt a magyarországi infláció.
  • Szeptemberre a szelídítés és fékezés eredménye csakugyan látszódott: 20% fölé ment.
  • Ősszel átvette a vezetést az Unióban.
  • Télre annyira fenntarthatóvá vált, hogy meghaladta a 25%-ot.
  • Sehol máshol nem volt ilyen magas, még a háborúban álló Ukrajnában sem.

Orbánnak nem csak a jövővel nincs szerencséje, hanem a múlttal sem. De a jövőt tekintve a jóslatai konzekvensen olyan biztos lábon állnak, hogy

bármit mond, érdemes nagy tétben fogadni az ellenkezőjére.

Különös, hogy a jövő megtippelésére tett sorozatos sikertelen kísérletei dacára még mindig milliók hisznek neki Magyarországon,

Homérosz Íliászában a trójai Kasszandrát azzal verték meg az istenek, hogy bár látja a jövőt, nem hisznek neki. Orbán egy fordított Kasszandra: mindig téved, mégis hisznek neki.

Facebook Comments